Bevæpnede palestinere raider egne politistasjoner, skoler og kontor

Så kommer sivile palestinere og stjeler det de kommer over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gatene på den svært overbefolkede Gaza-stripa var i dag så godt som strippet for sivile palestinere. Mange butikker holdt stengt. Med god grunn. For gjennom hele dagen har det pågått gatekamper mellom Fatah-folk og Hamas-sympatisører. Selv under fredagsbønnen kom meldinger om gatekamper, melder BBC radio.

Bevæpnede unggutter og menn har skutt og sendt raketter mot hverandre på Gazas universiteter, i en radiostasjon og i gatene. Dermed har dagen i dag blitt den dødeligste enkeltdagen i maktkampen mellom de to palestinske gruppene, Hamas og Fatah. 17 mennesker, inkludert fire barn, ble i dag drept, melder Ap.

- Gaza brenner ned

I løpet av de siste 24 timene, har minst 21 palestinere mistet livet i de interne kampene. Langt over 200 palestinere er skadd. Sykehuskilder sier at de gikk tomme for blod mens de opererte. I gatene utenfor, fortsatte kampene.

De mest vågale ikke-bevæpnede palestinerne i Gaza, hovedsaklig unge gutter, brukte så anledningen til å raide de ulike bygningene der kampene nylig hadde funnet sted. Stoler, madrasser og andre møbler ble stjålet fra de offentlige bygningene. Til og med opprørspolitiets hovedkvarter ble robbet i dag, melder nyhetsbyrået AFP, som hadde sin fotograf på åstedet.

- Gaza er i ferd med å bli brent ned, sier Gaza-innbyggeren Arafat Abu Eyad til nyhetsbyrået Reuters.

Hjelp fra Gud

Ledere for Hamas og Fatah sier i kveld at de, i prinsippet, har blitt enige om en ny våpenhvile. Men at de trenger flere møter for å finne ut hvordan tilbaketrekningen av styrkene, som det siste døgnet har kjempet i gatene med raketter og kraftige våpen, skal skje. Våpenhvilen ble annonsert etter et møte i den egyptiske ambassaden, melder Ap. Det blir i så fall andre gang denne uken at Hamas og Fatah inngår våpenhvile.

TYVERITOKT: Først ble lokalene til det palestinske opprørspolitiet stormet av Hamas-militante i Gaza by i dag. Deretter kom en stor gruppe palestinske unggutter og menn til lokalene. Siden de var tomme, stjal folkegruppen madrasser, møbler og annet utstyr fra hovedkvarteret til det palestinske opprørspolitiet i dag. Foto: Adel Hana/Ap
TYVERITOKT: Først ble lokalene til det palestinske opprørspolitiet stormet av Hamas-militante i Gaza by i dag. Deretter kom en stor gruppe palestinske unggutter og menn til lokalene. Siden de var tomme, stjal folkegruppen madrasser, møbler og annet utstyr fra hovedkvarteret til det palestinske opprørspolitiet i dag. Foto: Adel Hana/Ap Vis mer

- Vi, lederne for de to gruppene, ble med Guds hjelp enige om våpenhvile, sa Nizar Rayan, en regional Hamas-leder, etter møtet.

- Hva som vil skje på bakken vil bli diskutert i timene som kommer, fortsatte Fatah-talsmann Abdel Hakim Awad.

Mulig ny regjering

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og Hamas\' leder i Syria, Khaled Mashaal, har også blitt enige om å inngå en våpenhvile, per telefon, melder Abbas\' talsmann Nabil Abu Rdeneh. Abbas og Mashaal skal etter planen møtes i Saudi Arabia for ytterligere samtaler i neste uke. Her skal de forsøke å se om det er mulig å få i stand en koalisjonsregjering, skriver Ap. Tidligere har slike koalisjonssamtaler mislyktes.

Den såkalte Midtøsten-kvartetten planlegger et snarlig møte i Washington, for å se hvordan de kan påvirke den svært spente situasjonen i Gaza. Kvartetten har kuttet støtten til Hamas-regjeringen fordi den ikke anerkjenner Israels eksistens eller tar avstand fra voldsbruk. Washington og USA melder om at de fremdeles ønsker å isolere Hamas, mens Russland nå ønsker å avslutte boikotten, melder BBC.

Spøkelsesby

Mer enn 100 palestinere er drept i interne palestinske kamper mellom Hamas og Fatah siden Hamas vant valget i fjor. Etter valgseieren har Hamas etablert sin egen hær, som en motvekt til Fatahs sikkerhetsstyrker, kontrollert av president Abbas. Fatah- og Hamas-styrkene har siden den gang jevnlig skutt mot hverandre i gatene.

I dag foregikk kampene som følger: Bevæpnede og maskerte Fatah-menn raidet det islamske universitetet i Gaza by. Her tente de på

to av bygningene, og det brøt ut kraftige kamper med Hamas\' utsendte menn.

Ashraf Reziq (22) bor like i nærheten av det islamske universitetet, som er et Hamas-dominert område. Til Reuters sier han at ingen nå føler seg trygge i Gaza.

- Gaza har blitt en spøkelsesby. Ikke noen tør å være ute i gatene ... Hvis vi har noe som helst her nå, så er det frykt, sier 22-åringen.

Hamas\' bevæpnede menn lovet hevn, og timer senere angrep noen av gruppas medlemmer to av al-Quds-universitetets bygninger, som har tilknytning til Fatah. Hamas skal ha sendt en rakett dynket med bensin inn i den ene bygningen, skriver Ap.

Kritiserer boikott

Hamas formet sin regjering i mars i fjor. Siden da har USA, EU og Norge stoppet de store pengeoverføringene til den palestinske Hamas-regjeringen. I stedet har Fatah-partiet og Mahmoud Abbas fått milliarder i pengestøtte, på bekostning av den demokratisk valgte statsminister Ismail Haniyye og hans parti.

For at Hamas skal få tilbake pengestøtten, har vesten, med USA i spissen, kommet med en rekke krav til regjeringspartiet Hamas: Anerkjenne Israel og tidligere inngåtte avtaler - og at de avstår fra voldsbruk.

Mange er uenige i denne boikotten av Hamas. En av grunnene til det, er at helsepersonell ikke får utbetalt lønninger og hardt tiltrengte sykehus er blitt stengt. Så seint som i går gikk Flyktningehjelpens utenlandssjef Jens Mjaugedal ut i Dagbladet. Her ga han Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre noe av ansvaret for at de palestinske områdene nå drives nærmere borgerkrig.

- Det vi har sett siden den gang, har vært en fullstendig humanitær kollaps. Jeg har kjent området siden 1988, men aldri har jeg sett en så alvorlig situasjon som den vi er inne i nå, sier Jens Mjaugedal, utenlandssjef i Flyktninghjelpen.

Gaza er et av verdens tettest befolkede områder. Hele 60 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensa. Arbeidsledigheten er skyhøy.

MOT KAMPENE:</B> I flyktningeleiren Khan Younis, i det sørlige Gaza, gikk en rekke kvinner i demonstrasjonstog for å vise sin avsky mot de stadig mer voldsomme kampene mellom palestinske grupper.
LOVLØSE TILSTANDER: En maskert palestinsk Hamas-militant rusler alene i Gazas tomme gater i dag. Minst 17 palestinere, inkludert fire barn, mistet livet i de interne palestinske kampene i Gaza i dag.
GAZA I RØYK:</B> Store røykskyer hang over Gaza by i dag, hvor kraftige kamper mellom bevæpnede Hamas- og Fatah-sympatisører pågikk over hele byen. Røykosen kommer her fra det islamske universitetet, som ble angrepet av Fatah-aktivister.
STOPP VOLDEN:</B> Palestinske barn demonstrerer mot den interne volden mellom de palestinske fraksjonene i den sørlige byen Khan Younis i Gaza i dag. «Samhold er hemmeligheten til suksess», stod det på plakatene.
FOR MYE VÅPEN:</B> Palestinsk tv viste i dag et stort antall våpen som er funnet på et uidentifisert sted i Gaza.