NY VÅPENINSTRUKS:  Politidirektoratet får nå fullmakt til å bevæpne politiet i inntil tre måneder. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
NY VÅPENINSTRUKS: Politidirektoratet får nå fullmakt til å bevæpne politiet i inntil tre måneder. Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.Vis mer

Bevæpnet politi i inntil tre måneder

Ny våpeninstruks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektoratet får fullmakt til å beslutte at politiet kan være midelrtidig bevæpnet i inntil tre måneder.

Endringen innebærer at Politidirektoratet, etter samtykke fra Justis- og beredskapsdepartementet, kan beslutte at polititjenestemenn for en periode på inntil tre måneder skal bære pistol i daglig tjeneste.

- Det var behov for klargjøring av våpeninstruksen som sikrer adgangen til å bevæpne politiet når dette er nødvendig for å avverge eller stanse handlinger som vil være særlig farlige for liv, helse eller viktige samfunnsfunksjoner, sier statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp).

- Jeg understreker at dette ikke endrer prinsippet om at norsk politi skal være ubevæpnet. Endringen i våpeninstruksen er midlertidig og foranlediget av trusselbildet vi nå opplever, sier han.

Endringen har vært på høring. Departementet har gjennomgått innspillene i høringen og på bakgrunn av dem endret våpeninstruksens paragraf 10.

(NTB).