Bevæpnet søskenflokk forskanser seg i eget hjem

Seks bevæpnede barn i alderen åtte til 16 år har holdt stand mot politistyrker som vil overlate dem til barnevernet i Idaho. Nå er en av dem anholdt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble barnas mentalt syke mor arrestert av politiet for å ha forsømt omsorgen av barna. Faren døde nylig av naturlige årsaker, og myndighetene bestemte seg for å hente ut barna av det forfalne huset, i delstaten Idaho i USA.

Konflikten vekker bekymringsfulle minner om beleiringen av en familie i Ruby Ridge, ikke langt unna, for i år siden. Da ble tre mennesker drept: En politimann, samt kona og det yngste barnet til høyreekstremisten Randy Weaver, som skulle arresteres for brudd på våpenloven. De to ble skutt i døråpningen til boligen.

Regjeringsfrykt

Denne gang dreier det seg om de seks barna til JoAnn og Michael McGuckin. Faren døde 12 mai, og obduksjonen tydet på at han sultet og tørstet ihjel. McGuckin (61) led av multippel sklerose.

JoAnn (46) kjørte til myndighetene med mannens lik i baksetet, og ble straks tatt hånd om. Siden har barna forskanset seg i familiens primitive bolig.

De tre guttene og de tre jentene ville ikke gå ut av huset frivillig, og sendte en rekke av familiens 27 halvville hunder etter de som skulle hente dem. Samtidig skal personellet ha lagt merke til at en av ungene ropte «hent geværene».

Barna kan bruke våpen, og har tilgang til flere geværer, mener naboene.

I dag ble sønnen Bejnamin (15) tatt i forvaring etter et møte med lensmannen, en sosialarbeider og to leger. Benjamin skal være ivrig leser av survivialist-blader, som beskriver hvordan man skal klare seg uavhengig av myndighetene, for eksempel når onde makter i en påstått FN-sammensvergelse for å skape en verdensregjering, tar makten i samarbeid med amerikanske myndigheter.

Kathryn (16), Mary (13), James (11), Frederick (9) og Jane (8) er igjen i huset, mens en 19 år gammels søster samarbeider med lokale myndigheter for å løse krisen.

Politiet er forsiktig

- Dette er ikke en beleiring. Vi vil ikke gå inn i en bevæpnet kamp med barn, og jeg vil ikke tillate å trappe opp konflikten, understrekte sheriff Phil Jarvis i Bonner fylke til New York Times i dag.

I tre dager har myndighetene forsøkt å forhandle med de vettskremte ungene, uten at de til nå har klart å få barna frivillig å trekke seg ut av huset. Bygningen er svært forfallen, har verken rent vann, innlagt varme eller strømforsyning. Familien har mat for flere uker på lager.

Mange ekstreme autonome familier bosetter seg i de avsidesliggende områdene i delstaten Idaho. Det er ikke uvanlig at familiene ikke har tilgang til elektrisitet, telefon eller vann, og at de selv tar seg av undervisningen av egne barn.

Faren døde, moren syk

Men kombinasjonen av moras psykiske lidelse og farens dødssykdom førte barna inn i familietragedien som utspiller seg i USA. Nå som barna er alene, nekter de å bli tatt hånd om av myndighetene.

- Det er dette de har lært, de har blitt fortalt hele livet at de ikke må stole på myndighetene, at de ikke må stole på noen på utsiden, fortalte Alice Wallace, en lokal forretningskvinne som kjenner til familien.

De lokale myndighetene reagerte først da moren kom kjørende med liket av sin egen mann i baksetet for å registrere dødsfallet. Naboer har tidligere prøvd å hjelpe barna, men har blitt skremt av familiens ville hunder og morens stadige merkelige oppførsel. I de siste årene har familien stadig vekk trukket seg mer og mer tilbake.

Nå prøver politiet å forhandle med barna. Tidlig på onsdag fikk politiet kontakt med minst en av ungene, og en lokal prest og en bekjent ble kontaktet for å prate med barna. Men bråket av et nyhetshelikopter skremte barna, og de barrikarte seg inn i huset.

En eldre søster hjelper politiet med å oppnå kontakt med barna. Eiendommen er avsperret og politiet vil ikke gi opplysninger om forsøkene med å overtala barna til å komme ut frivillig.

FAMILIETRAGEDIE: Dette bildet er fra 1990. Elleve år senere barrikerer barna seg i sitt eget hjem.

Foto: SCANPIX/AP

HUNDENE BITER: Familien har 27 halvville hunder som har skremt vekk naboer.

Foto: SCANPIX/AP

per.steinar.moen@dagbladet.no

HUNDENE BITER: Familien har 27 halvville hunder som har skremt vekk naboer.
FAMILIETRAGEDIE: Dette bildet er fra 1990. Elleve år senere barrikerer barna seg i sitt eget hjem.