Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bevæpningen kan vare helt til PST endrer trusselvurdering

Ingen vet når terror-unntakstilstanden i politiet er over.

ALLE BEVÆPNET: Alle operative politifolk i Norge har nå skarpladd pistol på hofta. I utgangspunktet gjelder ordren til 19. desember, men det er ventet at Politidirektoratet vil be om å få forlenget tillatelse til tiltaket. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen
ALLE BEVÆPNET: Alle operative politifolk i Norge har nå skarpladd pistol på hofta. I utgangspunktet gjelder ordren til 19. desember, men det er ventet at Politidirektoratet vil be om å få forlenget tillatelse til tiltaket. Illustrasjonsfoto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene har Dagbladet skrevet om at den midlertidige antiterror-bevæpningen av alle operative politifolk i hele landet har møtt motbør blant politiledere og forskere.

Blant andre flere politimestre frykter at det blir svært vanskelig for Politidirektoratet (POD) å reversere til en normalsituasjon, siden trusselbildet mot politifolk skissert av PST er så generelt.

- Grundige vurderinger POD mener på sin side tiltaket er godt utredet.

- Spørsmålet om å bevæpne norsk politi har vært gjenstand for grundige vurderinger. Vi er vel kjent med at det er ulike oppfatninger i etaten knyttet til bevæpning. Etter at POD fikk kjennskap til trusselvurderingen, ble det satt i gang en prosess med å vurdere ulike kompenserende tiltak. Dialog og innspill fra flere nivåer i etaten bidro til å belyse spørsmålet. Anbefalte tiltak ble sendt departementet, og POD fikk samtykke til bevæpning i inntil fire uker, skriver avdelingsdirektør Kaare Songstad i en epost til Dagbladet.

POD vil ikke gå ut med hvem som ble involvert i forkant av bevæpningsbeslutningen, men at det dreide seg om innspill fra «blant annet politimestre, nasjonale beredskapsressurser og tillitsmenn».  

- Hvorfor ble ikke politimestrene involvert som kollegium?

Vi hadde kontakt med politimestrene, både via brev, e-post og telefon, skriver Songstad.   

- Hvilke kriterier må etter PODs mening oppfylles for at bevæpningsordren skal reverseres? Er POD avhengig av at en ny trusselvurdering fra PST nedskalerer risikoen for angrep mot politimannskaper?

- Bevæpningen er knyttet til trusselvurderingen fra PST. Dersom trusselnivået forblir uendret, kan det bli aktuelt å be Justisdepartementet om bevæpning av mannskaper utover disse fire ukene.    

- KAN BLI FORLENGET: 
Beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet opplyser at bevæpningsordren er knyttet til PSTs trusselvurdering og at direktoratet kan be om forlengelse av tiltaket om trusselvurderingen blir værende den samme.
Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix
- KAN BLI FORLENGET: Beredskapsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratet opplyser at bevæpningsordren er knyttet til PSTs trusselvurdering og at direktoratet kan be om forlengelse av tiltaket om trusselvurderingen blir værende den samme. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Hvor lenge kan en midlertidig generell bevæpning videreføres?

- Samtykke til og iverksettelse av bevæpning med grunnlag i den foreliggende trusselsituasjonen følger av alternativet "særlige forhold" i politiets våpeninstruks § 10 første ledd, bokstav d (Se faktaboks), skriver beredskapsdirektøren.

Han utelukker ikke at det blir aktuelt å gi politifolkene ekstra våpentrening eller kursing om situasjonen blir langvarig.

-  Mannskaper som er våpengodkjent har allerede i dag god kompetanse på våpenhåndtering, men det er naturlig at vi sammen med Politihøgskolen diskuterer om det må gjøres endringer i opplæringen dersom bevæpningen blir mer permanent enn i dag.

- Samme instruks Forrige uke beordret Politidirektoratet midlertidig bevæpning og rundt 5800 politifolk bærer nå ladd våpen på hofta i tjeneste.
 
- Det viktigste å huske er at selv om politiet nå bærer våpen på seg, så gjelder akkurat de samme reglene for å bruke det som for to uker siden, sier leder for operativ seksjon og stabssjef, Eirik Rosø ved Politihøgskolen til Dagbladet. 

Rosø sier politiet først og fremst er trent til å håndtere situasjoner uten bruk av våpenmakt.
 
- Politiets arbeid ses ut fra en maktpyramide. I en situasjon er utgangspunktet tilstedeværelse og kommunikasjon. Dersom det ikke nytter, kan man gå til pågripelse som er mildeste maktmiddel. Hvis ikke det er mulig kan politiet benytte seg av batong eller pepperspray. Hvis alle andre alternativer er umulige, er tjenestevåpen siste utvei og som det er egne instrukser for hvordan man skal bruke, sier Rosø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!