Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bevæpning:

Bevæpningsutvalget vil ha utprøving av elektrosjokkvåpen

Utvalget som har vurdert bevæpning av politiet, ønsker ubevæpnet politi i Norge, men foreslår utprøving av elektrosjokkvåpen.


UBEVÆPNET POLITI:  Bevæpningsutvalget, ved leder Anne Kari Lande Hasle, overleverer sin utredning til justisminister Per-Willy Amundsen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
UBEVÆPNET POLITI:  Bevæpningsutvalget, ved leder Anne Kari Lande Hasle, overleverer sin utredning til justisminister Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utvalget anbefaler at elektrosjokkvåpen utprøves slik at politiet i patruljerende tjeneste får et nytt taktisk våpen som er mindre dødelig enn skytevåpen, sa utvalgsleder Anne Kari Lande Hasle da hun la fram bevæpningsutvalgets rapport onsdag formiddag.

Investeringskostnadene for prøveordningen er anslått til 31,4 millioner kroner i 2018 og de årlige driftskostnadene til om lag 12,7 millioner i 2019 og 2020.

På Stortinget er det i dag bare Frp som ønsker generell bevæpning av politiet. Arbeiderpartiet har tidligere uttalt at de vil vente på utvalgets anbefalinger før de konkluderer, mens de øvrige partiene er avvisende til bevæpning.

Tunge politifaglige instanser som Politidirektoratet (POD), Politihøgskolen, Det kriminalitetsforebyggende råd og Norges politilederforbund, har også vendt tommelen ned for bevæpning, senest under en høringsrunde i 2014.

- Omfattende og grundig

- Det er viktig at politiets bevæpningsmodell er i stand til å møte morgendagens utfordringer, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp).

- Politiet har en utfordrende arbeidssituasjon som stiller store krav til sikkerhet både for befolkningen og den enkelte tjenestemann. Derfor er det viktig å få en bevæpningsmodell som er i stand til å møte dagens og morgendagens utfordringer, sa justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) da han mottok rapporten fra bevæpningsutvalget onsdag.

Amundsen betegner rapporten som omfattende og grundig.

- Så får det så være at mitt utgangspunkt politisk sett er litt annerledes enn konklusjonene som utredningen peker i retning av, sa Amundsen.

- Utredningen skal nå sendes ut på høring, og høringsutspillene skal gjennomgås nøye, sa justisministeren, som lovet at saken skal få høy prioritet.

Uladd våpen

Sammen med fire øvrige utvalgsmedlemmer utgjør hun flertallet som har anbefalt en videreføring av dagens ordning med et ubevæpnet politi.

- Utvalgets flertall anbefaler videreføring av dagens ordning med et ordinært ubevæpnet politi som medbringer én- og tohåndsvåpen i kjøretøy, sier Hasle.

Tidligere leder av Beredskapstroppen, Anders Snortheimsmoen, har vært enig i utvalgets vurderinger, men la større vekt på at politiet må ha høyere beredskap for å være bedre forberedt på det uforutsigbare som ligger i dagens trusselbilde. Han foreslo derfor en bevæpningsmodell der politifolk får bære uladd våpen, såkalt fremskutt lagring på kroppen.

Mer aggressive

Utvalget har et klart inntrykk av at politiet generelt har ment at den midlertidige bevæpningen som er blitt videreført til sammen åtte ganger de siste årene, har fungert godt.

At det generelt er få negative tilbakemeldinger fra publikum, har imidlertid en årsak, mener utvalget. Intervjuer har vist at flere har opplevd terskelen for å ta kontakt med politiet som høyere, og Hasle viste også til at flere opplevde politiet som mer aggressive.

- Spørsmålet om bevæpning angår mange, både polititjenestepersoner og alle innbyggerne i en stat. Spørsmålet handler om statens legitimitet i befolkningen, hvilken makt staten skal kunne bruke mot sine innbyggere og når den kan brukes, sier Hasle.

Utvalget ønsker også en økning i antall tilgjengelige og responderende politipatruljer i politidistriktene og kommer med en rekke andre anbefalinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media