- Bevaring blir langt dyrere

Det er en av konklusjonene i ny ekspertrapport.

OMSTRIDT: Regjeringsbygget eller høyblokka sett fra resepsjonen til kulturdepartementet i Akersgata.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OMSTRIDT: Regjeringsbygget eller høyblokka sett fra resepsjonen til kulturdepartementet i Akersgata. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Anslaget fra i sommer er i laveste laget. Kanskje bør det være så mye som det dobbelte, sier Stein Berntsen, direktør for rådgivning i Dovre Group AS.

I formiddag overleverte han rapporten «Fremtidig regjeringskvartal» til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Rapporten er en kvalitetssikring av konseptvalgsutredningen fra juni 2013. Den anslo at det vil koste 400 millioner kroner å bevare Høyblokka, og 260 milloner kroner å bevare Y-blokka.

- Vi mener disse anslagene ikke inkluderer alle kostnadene. Det gjelder både for Høyblokka og Y-blokka, sier Berntsen.

Riksantikvaren vil bevare
Riksantikvar Jørn Holme har i en kronikk i Aftenposten tidligere kalt Høyblokka for et nasjonalt monument, på linje med Slottet og Stortinget. Stian Berntsen i Dovre Group AS legger ikke skjul på at dette er en konflikt.

- Riksantikvaren har lagt vekt på at byggene har stor verdi. Men man trenger areal, og Høyblokka tar opp mye areal som ellers kan bli utnyttet. Så her er det en konflikt, sier Berntsen. 

Rapporten som i dag ble lagt frem er en viktig del av utredningsgrunnlaget før regjeringen treffer sin beslutning om valg av konsept for regjeringskvartalet.

Beslutning for fremtidige generasjoner
Etter å ha mottatt den nye rapporten sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner at mange er spent på hva slags beslutning som vil bli tatt om Høyblokka.

- Beslutningen vi tar skal stå i generasjoner. Da er det viktig at den er riktig og vel overveid. Samtidig er det viktig med fremdrift. Slik det nå er bærer Regjeringskvartalet sterkt preg av den tragiske hendelsen, og er et sår i byrommet.

LANGSIKTIG: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LANGSIKTIG: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil invitere organisasjoner, næringsinteresser og andre til å komme med innspill på et eget møte i mars. I en pressemelding skriver departementet også at de vil ha en god dialog med Riksantikvaren og Oslo kommune. Sanner mener det kan være behov for mer informasjon før det fattes en endelig beslutning.

- Eventuell bevaring av Høyblokka og Y-blokka gir i tillegg utfordringer med hensyn til samlokalisering over lang tid. Dette fremkommer ikke i tilstrekkelig grad i konseptvalgsutredningen eller tilleggsutredningen fra Riksantikvaren, sier Sanner.

LANGSIKTIG Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner legger vekt på at beslutningene skal stå seg i lang tid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LANGSIKTIG Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner legger vekt på at beslutningene skal stå seg i lang tid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer