- Bevaring blir langt dyrere

Det er en av konklusjonene i ny ekspertrapport.

OMSTRIDT: Regjeringsbygget eller høyblokka sett fra resepsjonen til kulturdepartementet i Akersgata.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OMSTRIDT: Regjeringsbygget eller høyblokka sett fra resepsjonen til kulturdepartementet i Akersgata. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Anslaget fra i sommer er i laveste laget. Kanskje bør det være så mye som det dobbelte, sier Stein Berntsen, direktør for rådgivning i Dovre Group AS.

I formiddag overleverte han rapporten «Fremtidig regjeringskvartal» til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Rapporten er en kvalitetssikring av konseptvalgsutredningen fra juni 2013. Den anslo at det vil koste 400 millioner kroner å bevare Høyblokka, og 260 milloner kroner å bevare Y-blokka.

- Vi mener disse anslagene ikke inkluderer alle kostnadene. Det gjelder både for Høyblokka og Y-blokka, sier Berntsen.

Riksantikvaren vil bevare Riksantikvar Jørn Holme har i en kronikk i Aftenposten tidligere kalt Høyblokka for et nasjonalt monument, på linje med Slottet og Stortinget. Stian Berntsen i Dovre Group AS legger ikke skjul på at dette er en konflikt.

- Riksantikvaren har lagt vekt på at byggene har stor verdi. Men man trenger areal, og Høyblokka tar opp mye areal som ellers kan bli utnyttet. Så her er det en konflikt, sier Berntsen. 

Rapporten som i dag ble lagt frem er en viktig del av utredningsgrunnlaget før regjeringen treffer sin beslutning om valg av konsept for regjeringskvartalet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer