Alaska

Beveger seg i rekordfart

Isbreen har vært nærmest stillestående i 60 år. Nå beveger den seg opp mot 100 ganger så raskt som normalt.

UVANLIG: Isbreen sto urørt i nærmere 60 år, nå beveger den seg 100 gangere raskere enn normalt. Video: Denali National Park via Facebook. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: EpidemicSound. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fenomenet begynte i fjor høst. Muldrow-breen, som er lokalisert i Alaska, begynte i fjor høst å bevege seg svært raskt. Etter å ha ligget uberørt i nærmere 60 år oppdaget en pilot som fløy over stedet at nye sprekker hadde åpnet seg og, at isklipper ble presset opp i et kaotisk virvar, skriver Washington Post.

Siden den gang skal isbreen ha «bølget» seg framover i hastigheter opptil 100 ganger det som er normalt.

- Tenk deg at du kjører til jobb gjennom en skolesone og at fartsgrensa er 50 kilometer i timen. Så, en dag, kommer du kjørende i din Honda Civic og plutselig går bilen i nesten 5000 kilometer i timen, sier isiolog Sam Herreid til avisa.

SLÅR SPREKKER: De raske bevegelsene gjør at isbreen slår store sprekker. Foto: C. Hults / National Park Service
SLÅR SPREKKER: De raske bevegelsene gjør at isbreen slår store sprekker. Foto: C. Hults / National Park Service Vis mer

Sjeldent

Sammen med andre forskere har Herreid nå startet et kappløp mot naturen for å finne årsaken til de raske bevegelsene.

«Bølgene» skal ifølge avisa være et mysterium. Delvis fordi det skjer såpass sjeldent, og delvis fordi det skjer bare en brøkdel av steder rundt i verden.

Aktiviteten skyldes at en bre vokser i størrelse og det kan ta flere tiår før de rette forholdene utvikles.

Stor forskjell

Normalt ville Muldrow-breen beveget seg bare 7,5 centimeter i året. Nå beveger isbreen seg betraktelig mye mer. Målinger som forskerne har gjort viser at den nå beveger seg et sted mellom ni og 18 centimeter, daglig.

En timelapse-video viser hvordan is, stein, snø og jord har blitt kastet framover som en gigantisk kladd. Forskerne har også plassert ut lydutstyr for å dokumentere bevegelsene, men snøen har fungert som en naturlig isolasjon og dempet lyden av isen som sprekker.

Forskere er sikre på at vi vil se dramatiske endringer på isbreen mot slutten av juni.

- Vi vil kunne se resultatene av den fantastiske vitenskapen, sier geolog for Alaskas nasjonalparker, Chad Hults.

STOR SPREKK: Den store sprekken i Pine Island-isbreen er 30 kilometer lang, 80 meter bred og 60 meter dyp. Foto/video: Shutterstock/NASA/AP Vis mer

Dette kan være årsaken

Ifølge Store norske leksikon er den faglige betegnelsen på fenomenet surge. Dette er en betegnelse på en periodisk bølgebevegelse som framkommer av et ekstra stort trykk fra snø og is som hoper seg opp på toppen av isbreen.

Deretter smelter isen under breen, og smeltevannet fungerer som et smøremiddel som hjelper breen til å få fart.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer