Beveget gjengleder da foreldrene måtte stå skolerett

Ghulam Abbas (31) lukket øynene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at fem av seks Rasool-brødre måtte reise seg og svare på om de erkjenner straffskyld på tiltalepunktene mot seg, var det brødregjengens foreldre som måtte reise seg.

Eldstebror Ghulam Abbas, som av politiet karakteriseres som en av lederne i B-gjengen, la hodet i den ene hånda, lukket øynene og var tydelig beveget da foreldrene hans reiste seg og måtte høre tiltalepunktene mot seg.

- Han opplever det svært tungt, sier Abbas\' advokat Arild Holden om den spesielle situasjonen i retten.

Også en av de andre brødrene ga uttrykk for at dette er en dag med sterke følelser.

- Samme hvem det er

Det ble hevdet i forkant av rettssaken at foreldrene og de eldre i familien er tiltalt bare for å såre brødrene. De er svært frustrert for at deres foreldre må vurderes i en rettssal. 

Påstanden avvises av statsadvokat Kristian Nicolaisen.

- De har vært under etterforskning i lang tid og vi har funnet grunn til å ta ut tiltale mot dem. Om det er de yngste, mellomste eller eldste så har det ingen betydning for oss, sa statsadvokaten til Dagbladet.no tidligere i dag.

Beveget gjengleder da foreldrene måtte stå skolerett

På grunn av plassbegrensning i en av Oslo tingretts største rettsrom, er foreldrene og annen familie plassert tvers overfor brødrene, slik at de ser rett på hverandre.

- Svært belastende

Abbas viste mer følelser da foreldrene ble utspurt enn da han selv ble forelagt mafiapåstander og annen kriminell virksomhet mot sin person tidligere i dag.

Advokat Knut Rognlien, forsvarer for faren til Rasool-brødrene, forteller at familiemedllemmene har snakket sammen om den vanskelige tiltalen og at alle er opprørt over at foreldreparet og andre eldre slektninger blir involvert.

- Det er svært belastende for ham i det hele tatt å bli dratt inn i denne saken. Alle sønnene synes også det er ille at foreldre er en del av dette. Bevisene som er påberopt er alt for tynne, sier Rognlien til Dagbladet.no.

Faren til Rasool-brødrene opplever også medieomtalen som belastende og føler seg forhåndsdømt.

Erkjenner ikke straffskyld

Verken mor eller far Rasool erkjente straffskyld for noen av tiltalepunktene mot dem. De står tiltalt for å ha vært i kontakt med penger som har hatt sitt opphav i kriminelle handlinger, for så å ha overført, hvitvasket og investert med disse.

Ingen av foreldrene er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen om organisert kriminalitet, slik fem av deres sønner er.

Også kona til Shahid Rasool, som sitter fengslet i Brasil, er tiltalt i saken. Hun nekter straffskyld på alle punkter.

Ville la foreldrene snakke først

To av sønnene ba i en pause om at foreldrene skulle avgi sine forklaringer først og at de kunne forlate rettssalen etterpå.

Dette godkjente statsadvokat Nicolaisen, men retten bestemte seg for at det var for sent å endre på rekkefølgen.

HISTORISK SAK: I dag startet den historiske saken mot Rasool-familien. Politiet fulgte pengene og mener de kan knytte familien til ulovligheter rundt blant annet sju eiendommer, 22 biler og moteklær for 475 000 kroner. Statsadvokat Kristian Nicolaisen fører saken for påtalemyndighetene.