Beveget gjensyn med Normandie

For Gunnar Knudsen (84) er det vemodig og vondt å vende tilbake til Normandie. I dag blir han feiret for å ha vært med på å frigjøre Frankrike fra tyskernes grep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARROMANCHES (Dagbladet): Knudsen var om bord på den norske lastebåten «Skarv» utenfor Omaha Beach for nøyaktig 60 år siden. Den losset soldater og krigsmateriell til den viktige stranda 6. til 11. juni 1944.

-  Vi var inne bare en time etter at de første amerikanske soldatene gikk i land på stranda, sier han.

Tyskerne gjorde sterkere motstand enn ventet. Omaha ble et blodbad.

-  Et inferno

-  Det var et inferno av ild og røyk. Helt ubeskrivelig. Det lå døde kropper overalt i det røde vannet. Min første tanke var at dette var slutten. Dette overlever du ikke. Vi greide nesten ikke snakke med hverandre, sier Knudsen, som hadde tårer i øyekroken og syntes det var vanskelig å prate om opplevelsene.

Det var 100 amerikanere og 28 norske om bord på «Skarv». Ingen av amerikanerne overlevde, men de norske klarte seg, selv da «Skarv» ble truffet av ei bombe. Båten var da helt inne på stranda.

-  Hvordan føles det å være tilbake i Normandie?

-  Det er akkurat som det var i går, men dette er trolig siste gang jeg er her. Det er vemodig, sier Knudsen.

Han ble et nervevrak etter krigen, med søvnløse netter og mareritt. Han forsøkte å begå selvmord, og har siden vært nødt til å leve med medisiner.

Knudsen har fra før to franske medaljer. Den ene fikk han av president Frangois Mitterrand. Han har fått vite at noe vil skje i dag, men vet ikke hva. Han er spent.

I dag er for første gang Tysklands forbundskansler Gerhard Schröder med i minnehøytidelighetene. Hvordan liker den norske krigsveteranen det?

-  Jeg kan skjønne det. Nå er det et annet Europa, som ikke lenger er mot Tyskland, sier Knudsen.

I går var han og andre norske veteraner med på en minneseremoni i Villons-les-Buissons, der det var en norsk flyskvadron en stund etter invasjonen. Kong Harald og den franske statsministeren Jean-Pierre Raffarin la ned en krans ved det norske minnesmerket der.

Populære nordmenn

-  Jeg husker godt de norske pilotene. Vi snakket med dem. De bodde i telt utenfor landsbyen. Det var også kanadiske flygere. Vi står i en enorm takknemlighetsgjeld til dem, sier Jean l'Hopital, den gangen 12 år gammel. De norske flygerne ble utrolig populære, fordi de forsynte landsbyen med strøm. Willy Roger Gudmundsen (82) var en av flygerne. For ham vekker det gode og dårlige minner å komme tilbake til Villons. Han gråter.

-  Vi fortsatte innover, etter hvert som tyskerne ga seg. Til Belgia, så til Holland, og til slutt over Rhinen til Tyskland. I Caen måtte vi bytte uniform. Det hadde vært så mye bombing, sier han.

I går ble kong Harald, statsminister Kjell Magne Bondevik, forsvarsminister Kristin Krohn Devold og ikke minst de norske veteranene møtt med stor respekt. Her satte nordmenn dype spor for 60 år siden.

SPENT: Gunnar Knudsen kjempet blant de første på Omaha Beach på D-<wbr>dagen. Her sammen med 25-<wbr>år gamle Birgit som studerer i Caen.