Beveget Haakon

Besøkte Kambodsjas Auschwitz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En sterkt beveget kronprins Haakon ble i dag vist rundt i tortursenteret Tuol Sleng, der Røde Khmer i løpet av tre år torturerte og drepte 17.000 fanger.

- Det er vanskelig å finne ord for det jeg har sett. Jeg har jo lest om det, men det er langt mer påtrengende når man ser det selv, sa kronprinsen til NTB med flere glasskap fulle av hodeskaller og en vegg med torturinstrumenter bak ryggen.

- Jeg har sett en vegg full av bilder av drepte barn mellom ett og ti år. Jeg ble født i 1973, så det var i de årene da jeg var liten at dette foregikk, sa han.

Kronprinsen kom til Kambodsja dagen etter at nasjonalforsamlingen etter år med forsinkelser endelig vedtok å ratifisere en avtale med FN om en domstol for å dømme de gjenlevende Røde Khmer-lederne. De ansvarlige for drapene på nærmere 2 millioner mennesker.

Kronprinsen understreket hvor viktig det er å lære av historien når man bygger framtiden, og hvor viktig det er å søke forsoning slik Kambodsja nå forsøker å gjøre med domstolen.

- Det var utrolig dramatisk å se dette rent fysisk. Men museet er ikke laget for å vedlikeholde krigen, men for å gå videre. Det er viktig å se historien og bruke historien for å bygge en bedre framtid, sa han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer