Beveget møte med krigsoffer

PRISTINA (Dagbladet): Read så sine mannlige slektninger og naboer få strupene skåret over da de ble tvunget ut av husene sine av serbisk politi. Vettskremt av det han så la Read på sprang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med en kule i skulderen, og en annen i armen, reddet Read seg unna blodbadet på en mirakuløs måte. I går arrangerte Dagbladet et møte mellom 17-åringen og utenriksminister Knut Vollebæk i Pristina.

Jeg lover å ikke glemme dere, var alt en beveget utenriksminister kunne si.

Lever i skjul

Read lever i skjul i Kosovos hovedstad Pristina. På veien til møtet med Vollebæk kikker han seg engstelig rundt. Han blekner når drosjen vi tar blir stanset av serbisk politi. Til alt hell får vi kjøre videre.

- Jeg skjønner det hvis du etter det du har opplevd er skuffet over hva verdenssamfunnet gjør. Men vi må fortsette å oppfordre til moderasjon. Vi må finne diplomatiske løsninger, sier Vollebæk til Read.

Urettferdig

- Det er med tristhet det internasjonale samfunn følger utviklingen i Kosovo. Jeg skjønner at det føles urettferdig. Men jeg lover at jeg ikke skal glemme dere, sier Vollebæk.

Terroren

Morgenen 5. mars er Reads og hans families store mareritt. Etter flere timers artilleri-ild mot landsbyen Prekas er de serbiske politistyrkene kommet til Reads hus. En tåregassgranat kastes inn vinduet, og en etter en blir folk kommandert ut, med hendene over hodet. To menn, en nabo og en fetter av Read, får strupen skåret over med det samme de kommer ut av huset. En skrekkslagen familie må stå og se på.

- Jeg hadde én sjanse. Det var å løpe alt jeg kunne, sier Read.

Flyktet opp i fjellene

Han ble beskutt bakfra, og han viser Dagbladet skuddsår i skulder og den ene hånda. Men han fortsatte å løpe. Han traff en onkel som hadde gjemt seg, og sammen greide de å flykte opp i fjellene. Reads mor, som så flukten, greier ikke å holde tårene tilbake når hun forteller hvordan hun opplevde det. Landsbyen Prekas er i dag fullstendig nedbrent og forlatt. Og Reads slektninger er flyktninger i Pristina.

- Vi må ha verdenssamfunnets støtte hvis den serbiske terroren skal stanses. Det må innføres strengere sanksjoner mot Serbia, og de serbiske styrkene må ut av Kosovo. Bare da kan det bli fred her, sier Read, og han legger til:

Skyldig i folkemord

- Hvis ikke blir Vesten skyldig i folkemord. Verden har ikke rett til å gjenta feilene som ble gjort i Bosnia, sier Read.

Read får både Vollebæks og albanernes pasifistiske leder Ibrahim Rugovas sympati, men ingen løfter om en tøffere politikk overfor Serbia.

Rett etter møtet med Read reiste Vollebæk og hans følge til Roma, der han møtte stormaktenes utenriksministre, som diskuterte om sanksjonene mot Serbia bør trappes opp. Vollebæk ville ikke si noe om han går inn for opptrapping av sanksjonene mot Serbia i Pristina i går. Men hans vurderinger etter møtet med Rugova, og med Serbias sterke mann Slobodan Milosevic, vil bli lyttet til.

Etter møtet med Vollebæk er Read likevel fornøyd og fylt av en slags andakt. Til Dagbladet sier han:

- Tenk at jeg, en enkel gutt fra landet, skulle få møte dr. Rugova og den norske utenriksministeren, sier han lavt. Rugova er fortsatt de fleste albaneres store helt, selv om hans pasifistiske holdning nå utfordres.

Stille protest

- Det er selvsagt ikke nok å love å ikke glemme oss, men det kan være en begynnelse. Selv om jeg ikke skjønte hva den norske utenriksministeren sa, så følte jeg en sympati. Og jeg tror ham, sier Read.
Kosovo kan nå være på rask vei mot en større krig. Den lokale pressen forteller at både serbere og albanere nå væpner seg i raskt tempo. Mer enn hundre mennesker er drept de siste månedene, rundt tredve bare den siste uka. I går samlet flere tusen albanere seg til sin daglige stille demonstrasjon i sentrum av Pristina, i protest mot det de nitti prosent albanerne i Kosovo oppfatter som en serbisk okkupasjon.

Men bak den stille protesten føles trusselen om at det i morgen ikke lenger er så stille. Da er det krig i Kosovo.

SKAL IKKE GLEMME: - Vi må finne diplomatiske løsninger, sa en beveget utenriksminister Knut Vollebæk da Dagbladet i går arrangerte et møte mellom ham og 17-åringen Read i Pristina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer