Beverkonflikt i Canada:

Beverne herjer - kanadierne raser

Beverne i Canada har både fjernet internettet, og lagt 30 kvadratkilometer av en by under vann. Nå er kanadierne lei av hærverket.

BEVERHÆRVERK: Flere hendelser der bevere har forårsaket hærverk i Canada, har ført til at befolkningen er rasende. Foto: Pablo Cozzaglio AFP/ NTB.
BEVERHÆRVERK: Flere hendelser der bevere har forårsaket hærverk i Canada, har ført til at befolkningen er rasende. Foto: Pablo Cozzaglio AFP/ NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da gjerdestolper av tre begynte å forsvinne, trodde man først at man sto overfor tyverier. I tillegg har stabler med tre forsvunnet fra byggeplasser over hele Nord-Amerika.

Det tok ikke lang tid før politiet i den kanadiske delstaten Saskatchewan identifiserte tyven.

Det var lokale bevere som hadde stjålet stolpene for å bygge demning. Det skriver The Guardian.

Beverhærverk

De problematiske gnagerne fikk også skylden for et nettbrudd i British Columbia, som førte til at en hel by ikke hadde tilgang på nettet.

Beverne skulle angivelig ha tygget på en kabel som etterlot hele byen uten nett.

For å helle salt på såret, hadde dyrene attpåtil stukket av med teleselskapets markeringsteip for å for å sperre av demningen sin, ifølge BBC.

I forrige måned krevde befolkningen i byen Greenville-sur-la-Rouge at de 800 beverne i byen skulle utryddes. Grunnen var at 200 demninger på nærliggende vannveier la mer enn 30 kvadratkilometer av byen under vann. Problemet koster hundrevis av dollar hvert år å fikse opp i.

Byer over hele Canada bruker samlet sett millioner av dollar årlig på å rette opp i skadene som beverne gjør.

Økende frustrasjon

Beveren blir ofte sett på som et symbol for Canada.

Likevel har de seineste hendelsene, og en episode i februar der en bever tok turen inn i en metrostasjon i Toronto, ført til en friksjon mellom menneskene og den økende bestanden av bevere.

Beverne som tidligere var utrydningstruet, har de seineste åra vokst i bestanden i både Nord-Amerika og Europa. I Canada er det nå millioner av bevere i landet.

- Bevere har en evne til å ha en enorm innflytelse på alt rundt seg, sa Glynnis Hood, professor i miljøvitenskap ved Universitetet i Alberta til The Guardian. Hun har lenge studert bevere og deres effekt på vannsystemer.

Hvert år graver bevere ut tusenvis av kubikkmeter jord for å gjørme til områdene sine, bygge demninger og grave kanaler.

Viktig for økosystemet

Selv om beverne ofte får skylden for sine destruktive tendenser, viser forskningen at beverne er viktig for økosystemet.

Beverdemninger hjelper både med å gjenopprette verdifulle våtmarker og grunnvannet, og de filtrerer også ut sedimenter og nitrogen fra vann og skaper tilfluktssteder for fisker og frosker.

Forskeren mener også at man ikke bare kan skylde på beverne.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 28.12.2012 SPESIELL KONTAKT: Da Ryan vinket til denne beveren i Oregon Zoo, svarte den med å vinke ivrig tilbake. Video: Luyen Dao Vis mer

- Det legges noen ganger for mye vekt på beverne, men deres måte å handle på er egentlig bare en reaksjon på hvordan vi endrer miljøet, sier Hood.

Forskeren sier videre at lokalsamfunn griper inn på våtmarker, men det er viktig å forstå at beverne har bodd i disse områdene lenge før menneskene kom.

Hood er optimistisk, og tror at mennesker og bevere kan leve i harmoni- selv med sporadiske uhell.

- Jeg tror beverne bare prøver å være bevere. Hvis du har en kabel som bare er 0,9 meter nede i jorda, kommer det til å skje uhell, sier Hood.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer