-Bevis må lagres forsvarlig

Bevis i straffesaker blir ikke forsvarlig lagret. Politikere krever nå at justisministeren griper inn og stopper somlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Justispolitikere på Stortinget vil nå ha fortgang i planene om å få på plass et forsvarlig system for langtidsoppbevaring av bevis.

Høyres Hårek Elvenes krever at det settes inn tiltak som forhindrer bevisforspillelse.

- Justisministeren må brette opp ermene og gå i bresjen for å få på plass et system for langtidsoppbevaring av bevis, sier Hårek Elvenes til Dagbladet.

Han sier rett ut at det er for dårlig at en system for å hindre at bevis ikke forspilles er på plass.

- Uhørt - Det er komplett uhørt at det har gått mange år uten at et system for langtidsoppbevaring av bevis er etablert. Det går for tregt og det somles for mye, sier Hårek Elvenes.

Spørsmålet ble utredet i 2007, etter Fritz Moen-saken. Utvalgets konklusjoner om lagring er ikke fulgt opp. Ansvaret er hos Politidirektoratet (POD) og Justis- og beredskapsdepartementet, sier Hårek Elvenes. 

Høyre-mannen viser blant annet til Riksadvokatens begrunnelse for å gjenåpne Hedrum-saken. Hvor nye analyser av DNA-funn under avdødes negler, er avgjørende.

- Den teknologiske utviklingen kan med andre ord ha innhentet Kristin Juel Johannessens drapsmann. Saken er 16 år.  Etterlyser tempo - Inntil man har fått på plass nasjonale retningslinjer som sikrer nødvendig kvalitet på behandling og oppbevaring av bevis, bør ikke bevismateriale i uoppklarte saker, kontroversielle saker og alvorlige saker kastes eller behandles slik at man forringer bevisverdien. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer