-Bevis må lagres forsvarlig

Bevis i straffesaker blir ikke forsvarlig lagret. Politikere krever nå at justisministeren griper inn og stopper somlingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justispolitikere på Stortinget vil nå ha fortgang i planene om å få på plass et forsvarlig system for langtidsoppbevaring av bevis.

Høyres Hårek Elvenes krever at det settes inn tiltak som forhindrer bevisforspillelse.

- Justisministeren må brette opp ermene og gå i bresjen for å få på plass et system for langtidsoppbevaring av bevis, sier Hårek Elvenes til Dagbladet.

Han sier rett ut at det er for dårlig at en system for å hindre at bevis ikke forspilles er på plass.

- Uhørt - Det er komplett uhørt at det har gått mange år uten at et system for langtidsoppbevaring av bevis er etablert. Det går for tregt og det somles for mye, sier Hårek Elvenes.

Spørsmålet ble utredet i 2007, etter Fritz Moen-saken. Utvalgets konklusjoner om lagring er ikke fulgt opp. Ansvaret er hos Politidirektoratet (POD) og Justis- og beredskapsdepartementet, sier Hårek Elvenes. 

Høyre-mannen viser blant annet til Riksadvokatens begrunnelse for å gjenåpne Hedrum-saken. Hvor nye analyser av DNA-funn under avdødes negler, er avgjørende.

- Den teknologiske utviklingen kan med andre ord ha innhentet Kristin Juel Johannessens drapsmann. Saken er 16 år. 
Etterlyser tempo - Inntil man har fått på plass nasjonale retningslinjer som sikrer nødvendig kvalitet på behandling og oppbevaring av bevis, bør ikke bevismateriale i uoppklarte saker, kontroversielle saker og alvorlige saker kastes eller behandles slik at man forringer bevisverdien. 

- Nå må Justisdepartementet og POD må få opp tempoet. Altfor mye slendrian er knyttet til oppbevaring av bevis. Det er ikke akseptabelt at politidistriktene oppbevarer bevis høyst forskjellig i sammenliknbare saker. Det må på plass nasjonale retningslinjer for bevisoppbevaring. Dette dreier seg om rettssikkerheten, sier Elvenes.

Arbeiderpartiets Lene Vågslid mener det er en selvfølge at politiet tar vare på bevis i straffesaker.

- Bevis må selvfølgelig oppbevares forsvarlig på en forsvarlig måte, sier Vågslid som sitter i Stortingets justiskomité.

- Arbeidet er i gang Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen slår kjapt tilbake overfor Hårek Elvenes.

- Jeg ble for noen uker siden gjort oppmerksom på at utredningen fra 2007 ikke var fullt opp. Det ble umiddelbart tatt affære, og Politidirektoratet er nå i gang med å finne en kortsiktig løsning. Vi jobber også videre for å få en langsiktig løsning, slik at bevis i straffesaker blir oppbevart på en forsvarlig måte, sier Anundsen.