Skogbrann i Spania:

- Bevis på klimakrisen

I mars i år er allerede temperaturen godt over normalen i Spania, noe landets statsminister kaller «bevis på klimakrisen». Det er en modig uttalelse, mener den norsk-spanske statsmeteorologen Rafael Escobar Løvdahl.

KJEMPER: Hundrevis av brannmenn og flere titalls luftfartøy har de siste dagene kjempet for å få kontroll på de tidlige skogbrannene. Bildet viser en skogbrann i Villanueva de Viver, om lag 9 mil utenfor Valencia, den 28. mars. Foto: AFP / SPANISH MILITARY EMERGENCY UNIT (UME) / NTB
KJEMPER: Hundrevis av brannmenn og flere titalls luftfartøy har de siste dagene kjempet for å få kontroll på de tidlige skogbrannene. Bildet viser en skogbrann i Villanueva de Viver, om lag 9 mil utenfor Valencia, den 28. mars. Foto: AFP / SPANISH MILITARY EMERGENCY UNIT (UME) / NTB Vis mer
Publisert

Mens våren lar vente på seg i Norge, har allerede tusenvis av mennesker blitt fordrevet fra hjemmene sine på grunn av skogbrann i Spania.

Mange husker nok hvordan landet i fjor ble preget av en omfattende hetebølge, som også var den tidligst registrerte siden 1981.

I mellomtida har Spania opplevd en regntung vinter, som midlertidig bedret situasjonen, ifølge AP. Men nå har altså temperaturene igjen økt og landet anslås å være inne i en periode med langvarig tørke.

- Bevis på klimakrisen

- Disse brannene vi ser, spesielt så tidlig på året, er atter en gang bevis på klimakrisen som menneskeheten nå lever i, og som især påvirker og ødelegger land som vårt, uttalte den spanske statsministeren Pedro Sanchéz på en pressekonferanse i Brüssel, ifølge Reuters.

Statsministerens framhold av klimakrisen som den sannsynlige årsaken til skogbrannene er et skritt i riktig retning, mener statsmeteorologen Rafael Escobar Løvdahl.

- Det er veldig bra, og det er noe vi vil se mer av. Jeg synes det er en modig og riktig uttalelse, sier Løvdahl om den spanske statsministeren.

Løvdahl har selv en spansk far og vokste opp på Mallorca fram til han flyttet til Norge som tiåring, og er med det godt kjent med landet.

VIL MERKES: Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl mener det er liten tvil om at vi er inne i en klimakrise. Den vil alle merke, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL MERKES: Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl mener det er liten tvil om at vi er inne i en klimakrise. Den vil alle merke, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Henger sammen

Ifølge meteorologen er det vanskelig å knytte enkelthendelser direkte til klimaendringer.

- Det kunne sikkert hendt også i et tidligere klima. Men det er større sjanse for at det skjer nå, sier Løvdahl.

Andelen hendelser med ekstremvær de siste åra gjør det likevel uomtvistelig at vi er inne i en klimakrise, mener statsmeteorologen.

- Det henger klart sammen. Vi har flere hendelser av denne typen nå enn tidligere, det er det ingen tvil om. Klimaskeptikere vil si at «dette skjedde jo før også», og det stemmer, men hvis du zoomer litt ut så ser du at det skjer langt oftere nå. Det kan det ikke være noen tvil om, sier Løvdahl.

Når temperaturen på kloden generelt har økt, betyr det at det er en stor mengde ekstra energi i omløp i værsystemene.

Dette leder til en ny normal der sjansen for å oppleve ekstremvær generelt er høyere, og selv om land som Spania kan være ekstra utsatt, så vil det også påvirke oss, mener meteorologen.

- Det er en voldsom endring og det vil få betydning i alle ledd. Du kan ikke fristille deg fra klimaendringene - på et eller annet plan så vil du bli berørt, sier han.

Skogbrann doblet

Økende fare for skogbrann har blitt et gjeldende problem i flere deler av verden de siste åra.

Ifølge Reuters ble om lag 785 000 hektar med skog ødelagt av brann i 2021, noe som er mer en dobbelt så mye som gjennomsnittet for de foregående 16 åra.

Også lenger nord for ekvator er skogbrann et økende problem.

I en forskningsrapport publisert tidligere i mars, viste et internasjonalt team med forskere at utslipp av karbondioksid fra skogbrann i den boreale barskogen, som strekker seg fra Norge til Canada via Russland, hadde mer enn doblet seg mot normalen i 2021.

- Nye branner har dukket opp i nordlige Yakutia, på steder der det ikke brant i fjor, og der det ikke hadde brent tidligere i det hele tatt, uttalte en russisk rekognoseringspilot til CNN samme år.

Kunne ikke skjedd tidligere

Også statsmeteorolog Løvdahl mener det er forskning som tyder på at kloden nå kan oppleve ekstremvær som ikke hadde vært mulig i tidligere år.

- Man har kjørt modeller der man ser at det er visse hendelser man ikke klarer å gjenskape med de forholdene som har vært i tidligere år. Da har du eksempler på hendelser som ikke hadde vært mulig uten klimaendringer, sier Løvdahl, men tillegger at det fortsatt gjenstår mye forskning på dette feltet.

Kan snu til påske

Den norsk-spanske Løvdahl sier det er forventet at temperaturene i Spania faller mot påske, noe som kan være godt nytt for innsatsen med å få slått ned skogbrannene.

Da tar han selv turen til Spania for å besøke familien på Mallorca, og innrømmer fritt at han ikke er hevet over å tenke på egne behov, i en ellers alvorlig situasjon.

- Jeg må innrømme at jeg syntes det var litt kjedelig da jeg så at det ligger an til en lavere temperatur over helgen. Jeg er såpass vanlig at jeg ønsker meg varmt vær når jeg drar på ferie jeg også, sier Løvdahl.

Det mener han det må være mulig å gjøre uten å miste overblikket over hvor alvorlig situasjonen er generelt.

- Det er mulig å glede seg til å leke med barna på stranda, og fortsatt ha en tanke for hva som egentlig skjer. Gled deg, men ikke glem, sier meteorologen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer