Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bevisene er ugyldige

Sprengstoffet som ble funnet i Mirsad Bektasevics (18) leilighet kan ikke brukes som bevis, mener hans advokat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I retten i Sarajevo gikk forsvarer Idriz Kamenica i går til frontalangrep på politimennene som arresterte den svenske tenåringen.

Advokaten mener at politiets bevis i saken er ugyldige, ettersom de har blitt beslaglagt under en ulovlig husransaking. Blant mente advokaten at polititjenestemennene brøt rutinene for å få tillatelse til å gå inn i huset der 18-åringen oppholdt seg.

- Vi ringte vår sjef som ga oss ordre om å gå inn. Sjefen ringte til ansvarlig anklager, som ringte dommeren. En kollega kom med en utskrift av ransakingsordren, sa politimannen som vitnet i går.

- Ikke godkjent

Men Bektasevics advokat hevder at politimennene som gjennomsøkte huset bare hadde fått tillatelse fra politimyndighetene, og ikke godkjenning fra domstolen. Domstolen kan etter bosnisk lov gi godkjenning muntlig, men senest etter 24 timer må godkjenningen også foreligge skriftlig.

- Jeg har ikke sett noe slikt dokument, sier advokat Kamenica til Sydsvenskan.

- Bevisene er ugyldige.

- Snakker dårlig bosnisk

RETTSSALEN: Her avgjøres Bektasevics skjebne. Foto: SCANPIX
RETTSSALEN: Her avgjøres Bektasevics skjebne. Foto: SCANPIX Vis mer

Mot slutten av forklaringen fikk terrortiltalte Bektasevic selv konfrontere en av politimennene som arresterte ham, som i sin forklaring sa at den svenske tenåringen gjorde motstand og kalte politimennene \'søppel\'.

- Tror du virkelig at jeg ville gjøre motstand når dere var tre som stod foran meg? Og du vet at jeg snakker dårlig bosnisk, jeg kan ikke si det du hevder, sa 18-åringen.

Også da en annen politimann forklarte seg om hvordan svensken hadde dyttet ham ut av døren, fikk Bektasevic ordet:

- Du og jeg vet at du ikke snakker sant, sa 18-åringen. Politimannen fastholdt at han snakket sant.

Høyrehendt

Også danskfødte Abdulkadir Cesurs (20) advokat Semso Temin stilte spørsmålstegn ved politimennenes vitnemål. Han påpekte politimennenes forklaringer om at hans høyrehendte klient ble arrestert med pistolen i venstre hånd. Han ville også vite hvorfor det ikke fantes fingeravtrykk fra Cesur på pistolen.

Politimannen mente at det er mulig å skyte med venstre hånd selv om man er høyrehendt, og at fingeravtrykkene på pistolen trolig stammet fra politimannen som avvæpnet Cesur.

Flere danske journalister, politimenn fra Glostrup og Danmarks ambassadør i Sarajevo følger saken fra tilhørerplassene i rettsalen. 20-åringen frykter at det sterke danske oppmøtet skal påvirke dommeren.

- Han er bekymret for at dommeren kommer under press. Og han er ikke tilfreds med at ambassadøren er med under rettsaken. Min klient er redd for at det kan ha negativ innvirkning på dommen, sier Semso Temin til Ritzau.

Etter gårsdagens rettsmøte er det pause i rettsaken frem til 14. august.