Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bevisene hemmeligholdes, men May røper noe

Theresa May trekker fram et helikopter og bruk av «tønnebomber». Ekspertene er enige i at det var riktig å angripe.

NB! STERKE BILDER: Minst 70 personer er drept etter angrepet i Douma i Øst-Ghouta i Syria, den siste delen som er okkupert av opprørere, ifølge BBC. Hjelpeorganisasjonen Hvite hjelmer sier at antall omkomne er så høyt som 150. Syria nekter for å ha stått bak angrepet. Verken CNN eller Dagbladet kan verifisere innholdet fullstendig, men opptaket ska... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt gjennomførte USA, Storbritannia og Frankrike et angrep på flere taktiske mål i Syria.

Angrepet kom etter at USA sier de har bevis for at regimet til Syrias president Bashar al-Assad gjennomført et angrep med kjemiske våpen i Douma forrige helg.

Storbritannias statsminister Theresa May snakket i 40 minutter med pressen i formiddag, og hun trakk blant annet frem noe av bevisene de la til grunn for nattens angrep.

Helikopter og «tønnebomber»

Hun fortalte at det hadde blitt observert et regimehelikopter over Douma, og at det ble brukt «tønnebomber» i angrepet.

May sa også at Assad-regimet er kjent for å ha brukt kjemiske våpen tidligere, men la til at det ikke var alt hun kunne fortelle.

ANGREP: USA, Storbritannia og Frankrike angrep Syria i natt. Foto: AP Photo / Hassan Ammar / NTB Scanpix
ANGREP: USA, Storbritannia og Frankrike angrep Syria i natt. Foto: AP Photo / Hassan Ammar / NTB Scanpix Vis mer

- Vi vet at det syriske regimet har en grufull historie når det kommer til å bruke slike våpen mot sitt eget folk, sier hun, og argumenterer for at det ikke var noen andre enn regjeringsstyrkene som kunne gjennomført dette angrepet.

May fikk også spørsmål om hvorfor de ikke ventet med angrepet til Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) hadde kommet med sin konklusjon om hva som skjedde forrige helg i det som var Øst-Ghoutas siste opprørsbastion.

- Vi har gjort alt vi kan for å finne ut hva som skjedde på bakken, og jeg har gitt flere eksempler på faktorene som overbeviste oss om at det var et kjemisk angrep av regimet, svarte May.

TOTALSKADD: Statskanalen har sluppet bilder fra Homs og Damaskus, og viser totalskadde bygninger, kratere i bakken og ødelagte biler. En av bygningene er et forskningssenter i Damaskus, som angivelig har vært sentralt i å utvikle, produsere og teste Syrias kjemiske våpen. Mer enn 100 raketter ble avfyrt mot landet. Video: NTB Scanpix Vis mer

Hemmeligstemplet informasjon

Fredag kveld opplyste det amerikanske utenriksdepartementet at de hadde sikre bevis på at det ble brukt kjemiske våpen i Douma, og at det var Assad-regimet som sto bak.

- Jeg vil ikke si hvilken dag vi ble absolutt sikre på at det var bevis for dette. Angrepet skjedde lørdag, og vi vet helt sikkert at det ble brukt kjemiske våpen, sa pressetalskvinne Heather Nauert ifølge NTB.

Hun sa også at hun hadde forståelse for at det ble stilt spørsmål om hvorfor disse bevisene ikke har blitt offentliggjort, men forklarte det i likhet med May med at mye av informasjonen er hemmeligstemplet.

Lørdag morgen sa også Frankrike at de hadde sikre bevis på at regimet i Syria gjennomførte et kjemisk angrep i Douma. Det melder nyhetsbyrået AFP. De truer også med nye angrep dersom kjemiske våpen blir brukt på nytt.

Jo Jakobsen. Foto: NTNU
Jo Jakobsen. Foto: NTNU Vis mer

- Irrelevant

Samtidig som May redegjorde for nattas angrep, kom det melding fra statlige syriske medier om at regimestyrker nå rykker inn i Douma der det kjemiske angrepet skal ha skjedd.

Det er meningen at eksperter fra OPCW skal begynne innsamlingen av bevis i byen i dag.

Jo Jakobsen er professor i statsvitenskap ved NTNU. Han sier til Dagbladet at han ikke vet hvorfor angrepet ble gjennomført i natt før OPCW har gjennomført sine undersøkelser, men at det nærmest er irrelevant for USA, Frankrike og Storbritannia.

- Nå var denne prosessen kommet så langt at selve granskningen på bakken var litt irrelevant for disse aktørene. De tre landene har gjennom andre kilder vært helt sikre på at dette var et kjemisk angrep, og at det var syriske myndigheter som sto bak. Alt tyder på det, sier Jakobsen.

Nok bevis

Han peker også på at det i slike situasjoner ikke handler om formelle regler slik vi er vant til.

- I internasjonal politikk handler det først og fremst om interesser og makt, ikke om rettsprosesser. Beslutningen og overbevisningen om at regimet står bak kom nok for flere dager siden. For disse aktørene spiller det ikke så stor rolle at inspektørene er på bakken, sier Jakobsen.

- Var det nok bevis for å gjennomføre nattas angrep?

- Ja, helt klart. Kanskje ikke nok bevis for en rettssal, men dette er internasjonal politikk, og da er det riktig å gjøre det på den måten.

- Handlingsmønster

Thomas Slensvik. Foto: Forsvarets høgskole
Thomas Slensvik. Foto: Forsvarets høgskole Vis mer

Thomas Slensvik ved Forsvarets høgskole sier til Dagbladet at han mener det bare blir spekulasjoner å sette OPCW-inspektørenes besøk i sammenheng med nattas angrep, men peker samtidig på at det ikke er en enkelthendelse som ligger til grunn for USAs, Storbritannias og Frankrikes respons.

- Angrepet i natt er bare delvis begrunnet med det siste angrepet i Douma. Man mener at dette ikke er en engangsforeteelse, men et handlingsmønster over flere år, sier Slensvik.

Han trekker også fram at det er spesielt vanskelig å få sikre bevis i denne saken.

- Utfordringen er at i et område som Douma, som har vært beleiret i flere år og hvor regimet nå har tatt kontroll, er det veldig vanskelig å få til en uavhengig etterforskning og finne klare bevis.

Møter

Russland har kalt inn til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd etter det vestlige angrepet mot Syria. Det opplyser Kreml lørdag formiddag.

I uttalelsen heter det at angrepet forverrer den humanitære katastrofen i Syria, samtidig som de fordømmer bombetoktet.

- Russland fordømmer sterkt angrepet i Syria, der russiske militære hjelper den legitime regjeringen i kampen mot terrorisme, heter det i den første reaksjonen fra Kreml lørdag.

Samtidig er det klart at NATO innkaller til et ekstraordinært møte lørdag ettermiddag. Der skal USA, Frankrike og Storbritannia informere om nattas angrep.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har uttrykt støtte til angrepet selv om det ble gjennomført uten FN-mandat og uten at de tre landene kan påberope seg retten til selvforsvar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!