- Bevisene i Nokas-saken holder ikke

Betews forsvarer mener han ikke kan dømmes i det hele tatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Retten har ikke fått seg forelagt bevis som er sterke nok til å dømme Metkel Betew for Nokas-ranet, mente hans forsvarer Marius Dietrichson da han startet sin prosedyre i ettermiddag.

Advokaten pekte på at Betews egen forklaring samsvarer helt med det som er påtalemyndighetens bevisbilde i saken.

- Tingretten skal legge vekt på Betews forklaring. For å kunne dømme Betew, må retten være helt, helt sikker på at det Betew sier er galt, understreket advokat Dietrichson.

I sin prosedyre trakk han fram tre frifinnende momenter, som hver enkelt ifølge advokaten var nok til å støtte Betews forklaring. Det første momentet er Betews egen forklaring, som ikke er uoverensstemmende med politiets bevis i saken. De andre momentene er en analyse av filmopptak inne i Nokas-bygget samt Betews alibi for ranstidspunktet.

DNA-funn beviser ikke noe

Metkel Betew kjente Nokas-tiltalte Kjell Alrich Schumann fra tida de sonet sammen i Oslo kretsfengsel.

Betew er også nær venn av David Toska, og gjenopptok tett kontakt med Toska etter at han ble løslatt fra soning et halvt år før Nokas-ranet.

Betew har erkjent at han skaffet skuddsikre vester som en vennetjeneste overfor Toska. Politiet har funnet Betews DNA-profil i en sovepose som ble funnet i en utbrent lastebil og på toalettringen i ranernes dekkleilighet i Stavanger.

- KAN IKKE DØMMES: Metkel Betews advokat, Marius Dietrichson, mener Betew må frifinnes. Foto: SCANPIX
- KAN IKKE DØMMES: Metkel Betews advokat, Marius Dietrichson, mener Betew må frifinnes. Foto: SCANPIX Vis mer

Reiste på eget pass

Advokat Dietrichson mente at disse DNA-funnene var helt overensstemmende med Betews egen frokalring. Han hadde overnattet i sovepose hjemme hos Toska og var i dekkleiligheten sammen med Toska noen uker før ranet.

Noen dager etter Nokas-ranet reiste Metkel Betew på familiebesøk til hjemlandet Eritrea.

-Han reiste på eget pass, helt åpent, og kom tilbake. Det er en indikasjon på at han ikke ville stikke seg bort, sa advokaten Dietrichson.

Betew ble pågrepet under mellomlanding i Frankfurt. Han har nektet å avgi forklaring til politiet.

Aktoratet mener Betew forholdt seg taus i varetekt fordi han ville tilpasse sin forklaring til politiets bevis. Advokat Marius Dietrichson viste til rettspraksis og mente det ikke kunne brukes mot Betew, langt mindre som fellende bevis, at han ikke ville avgi forklaring.

-Han ble lagt på dønn isolasjon, og fulgte mitt råd om ikke å si noe i en slik situasjon. Betew hørte på meg. Og etterpå er ikke Betew tatt i en eneste løgn, ikke på ett punkt har aktor klart å dokumentere at Betew tilpasser sin forklaring sa Dietrichson.