Bevisene krymper

KRISTIANSAND (Dagbladet): Bevisene mot Viggo Kristiansen (21) krymper. Påtalemyndigheten har ingen andre konkrete bevis mot ham enn beskyldningene fra den medtiltalte Jan Helge Andersen (20).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rettsoppnevnte psykiatrisk sakkyndige sa i retten i går at de tviler på Andersen snakker sant om hva som virkelig skjedde på åstedet i Baneheia.

Hvis Kristiansen var der mobiltelefonen hans var, så hadde han bare 27 minutter på seg på å gå inn i Baneheia, møte jentene, lokke dem opp i heia, misbruke og drepe, rydde åstedet, gjemme tøyet - og så komme seg ut av området og inn i dekningsområdet til basestasjon Eg A i nærheten av sitt hjem.

Mangler alibi

Påtalemyndigheten sitter dermed igjen med følgende bevis mot Kristiansen:

  • Han mangler alibi for drapstidspunktene.
  • Han er en moduskandidat.
  • Han ble sett sammen med Jan Helge Andersen ved inngangen til Baneheia en drøy time før drapshandlingene.

Mest oppsiktsvekkende er det at mobiltelefonen, Viggo Kristiansens kjæreste følgesvenn, var i bruk et annet sted enn drapsstedet da de to småjentene ble voldtatt og drept i Baneheia mellom klokka 19.00 og 20.00.

Tekstmeldingen til Kristiansens mobiltelefon nøyaktig klokka 19.24.50 kan sterkt bidra til å svekke anklagene mot ham, dersom det ikke framkommer andre opplysninger om mobilbruken eller registreringen av denne.

Så langt tyder ingen ting på at det var noen som helst uregelmessigheter i mobilsystemet i Kristiansand 19. mai i fjor.

Strålende humør

Viggo Kristiansen var i strålende humør etter at Telenor-ekspertene i hvert fall ga Kristiansens mobiltelefon et alibi for drapstidspunktene. Da befant telefonen seg i dekningsområdet til basestasjonen Eg A, flere hundre meter fra åstedet. Ifølge Kristiansens forklaring forlot han Jan Helge Andersen ved inngangen til Baneheia. Han hevder at han gikk hjem og mekket i bua på utsiden av barndomshjemmet inntil Andersen kom hjem til ham rundt klokka 19.20.

Analyser av Telenors mobilsystemer støtter Kristiansens påstand, såframt han hele tida var på samme sted som mobiltelefonen.

- Jeg slår av aldri av mobilen, sa Kristiansen til Dagbladet like før han ble ført ut av rettssalen i går ettermiddag.

Trumfkort

Andersen kunne ikke svare da han fikk spørsmål om han hadde sett at Kristiansen hadde snakket i telefonen eller sendt tekstmeldinger i nærheten av åstedet. Derimot sa Andersen at Kristiansen hadde vært borte noen minutter mens han selv kuttet einerkvister til å dekke likene. Andersen antok at kameraten hadde vært av sted for å gjemme jentenes tøy, som seinere ble funnet i en steinfylling 30- 40 meter fra åstedet.

Da Telenor Mobils eksperter redegjorde i retten i går, ble det klart at Kristiansen måtte ha gått flere hundre meter i retning Eg for å bli koplet opp på basestasjon Eg A.