Bevisene som kan felle de Baneheia-tiltalte

Kristiansand: Kniv, hår og sæd er de sikreste bevisene aktor har mot de to tiltalte Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen i Baneheia-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiførstebetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos la i Kristiansand byrett i dag fram bevisrekken som kan felle de to tiltalte.

En kniv som ble beslaglagt i Kristiansens bu har sår i knivbladet som stemmer overens med ett av sårene som ble påført Lena Sløgedal Paulsen da hun ble drept. Sakkyndige fra Rettsmedisinsk institutt skal seinere i uka forklare hvilke funn som er knyttet til kniven og sliren.

Hår og sæd

Kripos-etterforskeren forklarte også at håret som er funnet på stedet politiet mener at jentene ble drept, ble funnet blant blodig lauv og skogbunn som ble undersøkt i et laboratorium.

Håret har en DNA- profil som stemmer overens med tiltalte Jan Helge Andersens DNA- profil.

Men det viktigste bevisene i saken er sædfunnene som etterforskerne har gjort. De viser at det høyst sannsynlig har vært to gjerningsmenn bak drapene i Baneheia.

Sædfunnet knytter både Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen til ugjerningene.

Kald og rolig

Viggo Kristiansen satt med matpakken sin på arbeid da han ble pågrepet 13. september i fjor. Han tok pågripelsen kaldt og rolig, forklarte politibetjent Jon Kvitne i retten i dag. Kristiansens umiddelbare reaksjon på pågripelsen var fire setninger som politibetjent Kvitne noterte ned ordrett:

- Jeg visste dette ville skje.

- Er dere klar over at dere tar feil personer?

- Jeg sier ikke noe før jeg har fått snakket med en advokat.

- Er Jan Helge også tatt?

Kvitne mente at Viggo Kristiansen ikke virket særlig overrasket over at han var tatt.

Grufulle bilder

Kristiansand byrett har i dag fått se grufulle bilder fra åstedet for Baneheia-drapene. Tiltalte Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen var tilsynelatende upåvirket under visningen.

Ved hjelp av kart og bilder ga politiførstebetjent Gøran Dyvesveen fra Kripos en gjennomgang av funn på drapsstedet i Baneheia. Svært mange bilder ble lagt fram for retten.

(NTB)