Bevisene som kan knytte Engla-drapsmannen til norske saker

Regnskaper, DNA, kortbruk og kjøremønstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Anders Eklund (42), mannen som har innrømmet Engla- og Pernilla-drapene, sjekkes opp mot uløste drap- og overgrepssaker i Sverige, Norge og Danmark.

Politiet har beslaglagt ferdskriveren i Eklunds lastebil, skriver svenske Aftonbladet.

Den sjekkes nå opp mot drapssaker i områdene han har kjørt i. I tillegg sjekker politiet kort- og mobilbruken hans.

I jobben som lastebilsjåfør reiste han Sverige rundt, og han kan også ha jobbet i Norge. Han kjørte ikke faste ruter.

Petra Rotvik, en tidligere nær venn av Anders Eklund, sa i går at han på fritida også har reist rundt i Norden i sin egen husbuss.

- Finner fra norske saker

- Det er svensk politi som etterforsker saken. Det norsk politi nå gjør er å i fred og ro finne fram eksempler på saker som kan være aktuelle, saker som har likhetstrekk med dem som til nå har kommet fram, sier den erfarne politietterforskeren Finn Abrahamsen til Dagbladet.no.

Kartlegging av mannens kort- og mobilbruk vil neppe kunne knytte Eklund til norske saker.

KARTLEGGER KJØREMØNSTER: 5. april 2004 ble Anders Eklund avbildet da han kjørte i
Han kjørte i 87 km/t på en 70-strekning med sin Volvo FH12 utenfor Borås. Dette bildet og andre kilder brukes til å kartlegge kjøreturene hans, for å se om han kan knyttes til flere uoppklarte drap. Foto: Svensk politi/Expressen
KARTLEGGER KJØREMØNSTER: 5. april 2004 ble Anders Eklund avbildet da han kjørte i Han kjørte i 87 km/t på en 70-strekning med sin Volvo FH12 utenfor Borås. Dette bildet og andre kilder brukes til å kartlegge kjøreturene hans, for å se om han kan knyttes til flere uoppklarte drap. Foto: Svensk politi/Expressen Vis mer

- Mobilbruk lagres bare i tre måneder i Norge. Dette er et eksempel på at slike begrensninger gjør det umulig å gå tilbake i etterforskningen i saker som dette, sier Abrahamsen.

Samtidig kan etterforskningen i Sverige avsløre eventuelle koblinger til Norge.

- Han har jobbet som lastebilsjåfør. Hvis han på noe tidspunkt har kjørt for seg selv og hatt et eget firma, vil de kunne gå inn i regnskapene hans. Da vil de kunne finne bensinkvitteringer og andre typer regninger som kan vise om han har vært i Norge, sier Abrahamsen.

42-åringens DNA-profil utleveres nå til Interpol. Profilen vil kunne knytte Eklund til uløste drap i Norge der det er DNA-bevis.

Sjekkes mot flere drap

Eklund sjekkes opp mot drapet på Kristin Juel Johannessen (12) i Larvik i 1999. Hun var på vei hjem på sykkel. Han sjekkes også opp mot drapet på Trude Espås (20) i Geiranger i 1996.

Torsdag skrev Expressen at 42-åringen skal sjekkes opp mot et overfall og drapsforsøk mot en 11 år gammel jente på en badestrand i Danmark 4. august 1999. Det er dagen før Kristin Juel Johannessen ble drept i Larvik.

Den gang seilte Color Line fra Frederikshavn til Larvik, og opplysninger fra selskapet viser at ferja ankom ved 07- og 14-tida drapsdagen, skriver VG Nett.

Bevisene som kan knytte Engla-drapsmannen til norske saker

Eklund sjekkes rutinemessig opp mot drapet.

Eklund sjekkes nå også nøye opp mot Mariam-saken i Borås i Sverige. Den åtte år gamle jenta forsvant i 1997. Eklund skal ha hatt en rekke kjøreoppdrag i det samme området, skriver Expressen

Eklund ble i dag varetektsfengslet for drapene på Engla Juncosa Höglund og 31-årige Pernilla Hellgren.

KRIM-EKSPERT: Finn Abrahamsen var i mange år leder for voldsavsnittet ved Oslo politidistrikt.