Varhaug-drapet:

Bevisene som knytter tiltalte (18) til åstedet

Slik jobbet politiet for å sikre spor i drapssaken som rystet Varhaug. Nå er faren tiltalt for å ha forsøkt å unndra bevis.

TILTALT: En nå 18 år gammel mann er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård. Foto: Privat
TILTALT: En nå 18 år gammel mann er tiltalt for drapet på Sunniva Ødegård. Foto: PrivatVis mer

SANDNES (Dagbladet): Politiet la tirsdag fram flere tekniske bevis som de mener knytter den tiltalte 18-åringen til drapet på Sunniva Ødegård (13).

Han har erkjent å ha tatt livet av henne, men han erkjenner ikke straffskyld. Han er også tiltalt for likskjending, falsk forklaring og skadeverk.

I retten tirsdag gikk tre krimteknikere fra både Sør-Vest politidistrikt og Kripos gjennom DNA-funn de har gjort på åstedet, stedet der Sunniva ble funnet drept og funn de har gjort hjemme hos tiltalte.

- Vi mener å ha tekniske bevis som knytter ham til hendelsen. Vi har sikret hans DNA på henne. Vi har sikret blodspor fra henne hjemme hos han og vi har funnet det vi mener er drapsvåpenet, sier kriminaltekniker Øivind Strand i Kripos i retten.

18-åringen har erkjent at han tok livet av Sunniva Ødegård med en hammer. Denne hammeren er funnet hjemme hos den tiltalte mannen, og politiet har sikret blodspor fra Sunniva på den.

Faren er tiltalt

En annen politibetjent fortalte i retten at han dagen etter drapet ble bedt om å sikre en del gjenstander fra tiltaltes bolig. Da var noen av tiltaltes klær allerede vasket.

- Sentrifugen sto innstilt på 1200. På dette tidspunktet ble vi bedt om å sikre klær og en teiprull. Det var ikke snakk om noen hammer, sier han.

Påtalemyndigheten mener tiltaltes far vasket buksa, t-skjorta og en boksershorts som sønnen hadde på seg under drapet. De har tiltalt ham for å ha forsøkt å unndra bevis i drapssaken.

Statsadvokat Nina Grande påpekte i retten at faren aldri nevnte noen hammer for politiet da de ankom boligen 30. juli i fjor. Da skal han allerede ha tørket blodet av den.

Krimteknikerne fortalte i retten at de har sikret Sunnivas blod på denne.

Grande sier til Dagbladet at tiltalen mot faren ikke har noe med denne saken å gjøre.

- I denne saken har vi et overskudd av bevis. Heldigivis - eller tragisk nok - fant vi henne tidlig. Det gjør at vi får hentet inn mye bevis, sier hun.

- Men dette er jo et puslespill. Jo flere biter som manger, jo vanskeligere er det, legger hun til.

VARHAUG-SAKEN: Onsdag starter rettssaken i Varhaug-saken. Det var mandag 30. juli i fjor at 13 år gamle Sunniva Ødegård ble funnet drept ved en sti i Varhaug. Reporter: Madeleine Liereng. Video: NTB Scanpix Vis mer

Fant telefonen

Krimteknikerne fortalte også om hvordan de fant Sunnivas telefon ved toglinja på Varhaug ved hjelp av hundesøk.

Tiltalte har tidligere forklart at han kastet telefonen hennes i full kraft over et gjerde da faren hennes ringte gjentatte ganger.

Statsadvokat Nina Grande har tidligere i rettssaken forklart at de mener at det er tre steder som er sentrale for drapshandlingen. De mener at Sunniva Ødegård først ble angrepet på ett sted, at hun ble drept ved en trapp bak noen hekker og at hun seinere ble flyttet til gangstien der hun ble funnet.

Krimteknikerne begrunnet dette med blodspor og funn på de forskjellige stedene. Dette stemmer også overens med tiltaltes egen forklaring.

Beslagla ryggsekk

Under rettssaken har 18-åringen forklart seg om DNA-spor som ble funnet på åstedet, som omtales i delen av tiltalen som går på likskjending/seksuell omgang med barn under 14 år.

Han hevdet at han plantet DNA-sporet for at han skulle bli pågrepet for drapet.

Tiltalte har også fastholdt at han ikke forsøkte å tenne på Sunniva Ødegård etter drapet. Han mener at en annen var sammen med ham om dette. Statsadvokaten mener dette er feil og har tiltalt ham for falsk forklaring.

Det er kun funnet tiltaltes fingeravtrykk på brusflaska som inneholdt bensinen. Tiltalte har forklart dette med at hans medsammensvorne kan ha brukt hansker.

Politiet har også tatt beslag i ryggsekken som tiltalte hadde med seg og som han hadde drapsvåpenet oppi. En kamerat av tiltalte vitnet i retten om hvordan 18-åringen stort sett alltid gikk med denne ryggsekken.

Kameraten forteller at 18-åringen et par dager før drapet viste noen venner hva han hadde i sekken.

- Der hadde han en stein, hammer og en skiftenøkkel. Jeg husker ikke helt, men det var hvert fall en hammer og en bit fra astfalt, sier kameraten.

Han fortalte også at tiltalte skal ha brukt sekken og gjenstandene som en slags beskyttelse.