<strong>PÅ VEI:</strong> Dette B-52-bombeflyet er en del av flåten som er på vei til Persiabukta som et svar på uspesifiserte trusler fra Iran. Nå mener New York Times å vite hva «trusselen» er. Foto: AP / NTB Scanpix
PÅ VEI: Dette B-52-bombeflyet er en del av flåten som er på vei til Persiabukta som et svar på uspesifiserte trusler fra Iran. Nå mener New York Times å vite hva «trusselen» er. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

USA og Iran-konflikten:

Bevisene som sprer Iran-skrekk

Ekspertene stusset over USAs begrunnelse da de sendte en hangarskip-flåte til Persiabukta. Nå skal årsaken være avslørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Da USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton i forrige uke - tilsynelatende ut av intet - annonserte at president Donald Trump skulle sende en hangarskip-flåte til Persiabukta, stusset ekspertene over Boltons begrunnelse.

Han sa at avgjørelsen kom som følge av «et antall urovekkende og eskalerende indikasjoner og advarsler» fra Iran.

Men Bolton nevnte ingen spesifikke hendelser som åpenbart ville ha rettferdiggjort amerikanernes avgjørelse om å sende krigsskip og bombefly til Irans dørstokk. Ingen slike hendelser hadde heller blitt rapportert av pressen.

avslører New York Times det de mener er svaret på den militære opptrappingen.

Paramilitære missiler

Iranske paramilitære styrker skal ha plassert missiler om bord på små båter i Persiabukta, ifølge New York Times, som siterer tre anonyme tjenestepersoner.

En del av etterretningen skal være bilder tatt ovenfra, og viser ferdig monterte missiler. Dette skal ha fått deler av de amerikanske sikkerhetsmyndighetene til å frykte et iransk angrep mot deres marineskip i området.

I tillegg skal amerikansk etterretning ha plukket opp «trusler» som skal ha vært rettet mot privat skipsfart og informasjon om potensielle angrep på amerikanske styrker i Irak, skriver avisa.

Amerikanske myndigheter har ikke offisielt bekreftet disse opplysningene, ei heller om det var grunnen til at sendte en hangarskip-flåte til Persiabukta.

På krigskurs

Det skal nemlig pågå en intern debatt i det amerikanske militære-, etterretnings- og sikkerhetsmiljøet i USA om hvor stor trusselen fra Iran faktisk er, og hvor stor trusselen fra de angivelige missilene er.

Den som skal frykte de iranske missilene - og Iran - aller mest, er nettopp den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton.

Han har tidligere argumentert for å bombe Iran, fordi han mener det er den eneste måten å forhindre landet fra å anskaffe seg atomvåpen.

<strong>HANGARSKIP:</strong> USS Abraham Lincoln, jagerskipene som beskytter den og flyskvadronen om bord var alle på vei til Persiabukta i forrige uke. Foto: NTB Scanpix
HANGARSKIP: USS Abraham Lincoln, jagerskipene som beskytter den og flyskvadronen om bord var alle på vei til Persiabukta i forrige uke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I forrige uke uttalte seniorforsker Sverre Lodgaard, ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi), at USA - under Trump og Bolton - er på krigskurs mot Iran.

At USA da valgte å sende krigsskip og bombefly til farvannene utenfor Iran, tolket Lodgaard som et ytterligere skritt på «krigskursen».

- Når USA sender krigsskip og bombefly til farvannene utenfor Iran, signaliserer de at krigstrusselen er reell, men krig er ingen umiddelbar trussel. Fortsatt kan dette ta mange andre vendinger, sa seniorforskeren.

Skip sabotert

Forrige ukes udefinerte trusler fra Iran er seinere blitt satt i sammenheng med USAs avgjørelse fra i går om å beordre hjem sine «ikke-essensielle» ansatte ved den amerikanske ambassaden og konsulatet i Irak.

Tidligere i uka ble også fire tankskip utsatt for det som er blitt beskrevet som sabotasjeaksjoner, deriblant den norskregistrerte oljetankeren MT «Andrea Victory».

Skipet ble truffet av en ukjent gjenstand, og ble påført et hull i skroget.

Skipene seilte alle gjennom Hormuzstredet, som skiller den arabiske halvøy fra Iran. En tredel av verdens olje som fraktes til sjøs, seiler gjennom dette stredet - en transportvei Iran tidligere har truet med å stenge.

Selv om ingen myndigheter pekte direkte på Iran, gikk Iran selv ut og ba om en gransking av hendelsen.

Anonyme amerikanske tjenestemenn sa imidlertid, til nyhetsbyrået Associated Press, at en innledende undersøkelse av hendelsene tydet på at Iran kunne ha hatt noe med sabotasjen å gjøre.

Undersøkelsene er ikke offentliggjort, og ingen bevis er lagt fram som bekrefter denne oppfatningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer