Coronaviruset

Beviser at stengningen var nødvendig

Ifølge helsemyndighetenes beregninger sto Norge overfor et skrekkscenario da de strenge tiltakene ble iverksatt.

SKREKKSCENARIO: Da myndighetene satte inn strenge coronatiltak 12. mars var smittespredningen ukontrollert i Norge. Graf: Ola Strømman
SKREKKSCENARIO: Da myndighetene satte inn strenge coronatiltak 12. mars var smittespredningen ukontrollert i Norge. Graf: Ola Strømman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det var en teoretisk mulighet for at man kunne gå fra 500 smittede til en halv million smittede på en drøy måned. Dette var noe av årsaken til at omfattende tiltak ble vedtatt i Norge den 12. mars 2020 med hjemmel i smittevernloven, sier assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet.

1. april uttalte helseminister Bent Høie (H) at «det er grunn til å tro at Norge går klar av italienske coronatilstander».

Italia, med sine 60 millioner innbyggere, har godt over 200 000 påviste smittetilfeller og rundt 30 000 registrerte coronadødsfall.

Høie la vekt på at Norge innførte strenge tiltak med en gang man oppdaget smittespredning i samfunnet, og at man sannsynligvis oppdaget smittespredningen ganske tidlig.

Hittil synes helseministeren å ha rett i at Norge har unngått å bli like hardt rammet som for eksempel Italia, Spania og Storbritannia.

Smittespredningen er nå så lav i Norge at regjeringen ser for seg at de kan åpne opp alt som er blitt coronastengt innen 15. juni.

Nå estimerer Folkehelseinstituttet (FHI), i en rapport datert 6. mai, at det såkalte reproduksjonstallet (R) - hvor mange andre en bærer av coronaviruset i snitt smitter det videre til - for hele Norge er 0,49.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer