Beviser, tro og tvil

Jurister og avislesere har nok ganske ulik oppfatning av hva som er bevis i en straffesak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DAGBLADETS LEGENDARISKE kveldvaktsjef Kjell Flugsrud ble nervøs når han oppdaget at han verken hadde kriminalreporter eller sportsjournalist på vakt. Jeg hadde aldri gleden av å jobbe sammen med Fluger'n, og mine ti år som kriminalreporter ga meg sjelden annet enn kjeft og søvnløse netter, men jeg ble i alle fall kurert for å lese kriminalromaner. Jeg tror ikke på konspirasjoner og enda mindre på kriminalmysterier, men en kriminalreporter må aldri glemme at svært mange lesere også leser spenningsromaner. Detektivene sier vel ikke lenger «elementært, min gode Watson» når saken er løst, men vi må aldri glemme at folk flest forlanger en løsning de kan tro på. Og handfaste bevis.

DA RETTSSAKEN OM BARNEDRAPENE i Baneheia gikk mot slutten, spurte noen meg om det virkelig var slik at Viggo Kristiansen kunne gå fri. Da slo det meg at jeg kanskje ikke hadde gjort jobben min som kommentator, eller at vi i pressen gjør en litt for god jobb. For vi lager ikke rettsreferater, vi rapporterer nyheter fra rettssalen, og de mest overraskende enkeltnyhetene blir de største. I Kristiansand byrett var det mobilbeviset. Journalistisk sett var det også en sensasjon at DNA-beviset mot Kristiansen var noe ganske annet enn en delvis DNA-profil, men det var ingen stor nyhet for retten. Norsk rettsvesen har avsagt dommer på grunnlag av biologiske bevis som sier tiltalte ikke kan utelukkes, siden det ble mulig å skille blodtyper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer