Bevisjakt i tre papirsekker

Politiets overvåkingstjeneste (POT) jakter på navn på eks-Stasi-agenter i beslaget som er gjort på Stein Viksveens kontor i Brussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POT leter etter såkalte «spesifikke opplysninger» i materialet, som ligger i tre papirsekker, og vil ikke engang gi Viksveen innsyn i hva som er beslaglagt fra hans eget kontor.

Samtidig synes det klart at førstestatsadvokat Lasse Qvigstad også vil forsøke å hindre at den spionsiktede journalisten får innsyn i politidokumenter allerede 10. februar, slik Høyesterett har avsagt kjennelse for.

Qvigstad formulerer seg på denne måten:

- Vi vurderer å be om forlenget frist for dokumentinnsyn for Viksveen. Et tidsperspektiv for frigivelse av beslag kan jeg ikke gi. Det kan jeg ikke gjøre uten å tilkjennegi hva vi leter etter i beslaget.

I går startet Oslo forhørsrett behandling av Stavanger Aftensblads og journalist Viksveens begjæring om å få tilbake materialet som ble beslaglagt i Brussel 4. november i fjor. Viksveen vil samtidig ha innsyn i politidokumenter.

Det var til tider meget høy temperatur mellom forsvarerne Hans Stenberg-Nilsen og Atle Helljesen på den ene siden og førstestatsadvokat Qvigstad på den andre, sjøl om dette skulle handle om rein juss, redaktøransvar og lovligheten av en razzia mot en journalist.

Dommer Truls Lie utbrøt da også på et tidspunkt:

- Forsøk å ta det rolig nå, da...

Det mest interessante for POT er helt klart de omfattende kontakter Viksveen har opparbeidet som journalist gjennom mange år. Dette håper POT sjølsagt kan ligge på data eller i adresselister, som er beslaglagt.

På den annen side må Viksveen eventuelt betraktes som bortimot verdens dummeste spion, om han, dersom spionsiktelse fører til tiltale og dom, fortsatt oppbevarte denne type kompromitterende materiale ti år etter DDR-statens sammenbrudd, som det ble påpekt i retten i går.

En avgjørelse om tilbakelevering og innsyn i beslaget kommer tidligst i dag, innsyn i politidokumenter for øvrig vil tidligst kunne skje 10. februar.