«Bevisst jævelskap» i UD

Men positivt at de ikke viser fingeren til hverandre i departementet, mener konsulentfirma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Tonen blant diplomatene i UD kan være både røff og tøff. Utskjelling eller latterliggjøring av kolleger, raseriutbrudd og neglisjering nevnes som eksempel på oppførselen i det konkurranse-, og karrierepregede departementet, melder NTB.

«Bevisst jævelskap» er en av beskrivelsene av Utenriksdepartementet (UD), i rapporten  om mobbing på arbeidsplassen som ble lagt fram onsdag. Rapporten er utarbeidet av konsulentfirmaet Sensus, som er spesialister på arbeids- og organisasjonspsykologi. I rapporten kommer det også fram at det har eksistert et hemmelig, personsensitivt personalarkiv, i tillegg til det formelle personalarkivet.

Rapporten, som omtales i både Aftenposten, Dagsavisen, og Dagens Næringsliv, baserer seg på resultatene fra en spørreundersøkelse fra tre fokusgruppemøter og fra 15 dybdeintervjuer. Den følger opp resultatet fra fjorårets arbeidsmiljøundersøkelse, som viste at vel 8 prosent av de ansatte i UD følte seg utsatt for mobbing.

Fiendtlighet og taushet

Rapporten forteller om en rekke former for negativ adferd internt i Utenriksdepartemenetet.

• Tilbakeholdelse av nødvendig informasjon slik at andres jobb blir vanskelig å utføre.

• Fiendtlighet eller taushet som svar på spørsmål.

• Fiendtlighet eller taushet  som svar på forsøk på samtale.

- DYSTER LESNING: NTL-leder i UD, Mona Brøther sier det er bra at mobbefenomenet i UD tas på alvor, men mener samtidig at rapporten er dyster lesning. Arkivfoto: ALEKSANDER NORDAHL
- DYSTER LESNING: NTL-leder i UD, Mona Brøther sier det er bra at mobbefenomenet i UD tas på alvor, men mener samtidig at rapporten er dyster lesning. Arkivfoto: ALEKSANDER NORDAHL Vis mer

• «Bevisst jævelskap» i form av at noen fjerner nyttig informasjon fra andres innkurv for å sabotere deres arbeid.

• Urimelige beskyldninger og overdreven oppfølging av ansattes arbeid.

• Utskjellinger og spontane raseriutbrudd.

• Neglisjeringer av andre ansattes meninger og vurderinger.

Over halvparten av dem som melder fra om mobbing, mener det finnes personer i UD med personlighetstrekk som gjør dem til mobbere. Rapporten konkluderer med at det som beskrives er klare antisosiale personlighetstrekk, skriver Aftenposten.

Viser ikke fingeren til hverandre

På «pluss-siden» i rapporten, trekkes det fram at det sjelden eller aldri forekommer krenkende oppførsel i departementet, verken i form av seksuell krenkende atferd, fysiske overgrep eller trusler om det. Å «vise fingeren» er heller ikke vanlig i Utenriksdepartemenet.

Hemmelig personalarkiv

Det kommer også fram av rapporten at UD helt fram til i fjor hadde et hemmelig personalarkiv som inneholdt sensitive opplysninger om de ansatte. Arkivet inneholdt blant annet opplysninger om de ansattes alkoholproblemer, og skraper de har fått opp igjennom karrieren. Dette arkivet hadde ikke de ansatte selv tilgang til, skriver Dagsavisen.

UD avgjorde, ifølge Dagsavisen, at arkivet var lovlig i 1984, men personaldirektør Petter Ølberg vet ikke hvem som tok initiativet til opprettelsen av det hemmelige arkivet, eller når det først ble opprettet. 

-Jeg vet ikke. Det var lenge før min tid, og før 1984, sier personaldirektøren til avisa.

Utenriksråd Sven E. Svedman, som har vært i UD siden 1973, sier til Dagens Næringsliv at han tror arkivet har sin bakgrunn i den kalde krigen på 1950-tallet. Han hevder at han har ant, men ikke visst om arkivet, som har hatt navnet «adDoss», siden han begynte i departementet.

-Jeg har ikke hatt noen opplysninger om dette. Vissheten fikk jeg først da det ble avviklet i fjor. Det som er viktig nå, er at det avviklet og ikke finnes lenger. Nå kan den enkelte ansatte få vite hva slags opplysninger som er arkivert over seg, sier Svedman til Dagens Næringsliv.

Konsulentfirmaet Sensus mener UD bør gjennomføre en full granskning av «adDoss», omfanget av arkivet og hvilke konsekvenser arkivet kan ha hatt på utviklingen av UD-ansattes karriere.

-Dyster lesning

NTL-leder i UD, Mona Brøther, sier til Dagsavisen at flere ansatte har lurt på om et slikt arkiv har eksistert, og at dette nok har skapt angst og uro blant de ansatte. Til Aftenposten sier hun at det er bra at mobbefenomenet i UD tas på alvor, men mener samtidig at rapporten er dyster lesning.

- Nå må noe skje, raskt og konkret. Mange er ulykkelige, sier hun.

«POSITIVT»: Konsulentfirmaet trekker fram at det er positivt at de ansatte ikke viser fingeren til hverandre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer