- Bevisst skyting

Aktor tror ikke Schumann skjøt for å skremme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): NOKAS-aktor Tor Christian Carlsen startet dagen med å gå inn på hva som skjedde på Domkirkeplassen ransdagen.

Deretter gikk aktoratet inn på hver enkelt person som sitter på tiltalebenken.

Aktor Tor Christian Carlsen mener Kjell Alrich Schumann skjøt bevisst mot kommandobilen hvor Arne Sigve Klungland satt da han ble drept.

- Bilen kan ikke ha utgjort noen trussel mot Schumann, den rygget. Det var en betydelig avstand mellom Schumann og kommandobilen. Opp til 115 meter da skytingen som tok livet av Klungland skjedde. Klungland var aldri ute av bilen og utgjorde ingen trussel. Vi vet at Schumann var en god skytter, sa Carlsen i sin prosedyre.

- Skuddene som traff den sivile bilen og kommandobilen indikerer dette. Vi legger til grunn at det ikke er snakk om vådeskudd, eller skremmeskudd, men bevisst skyting, fortsatte aktor Carlsen.

Schumann har i lagmannsretten innrømmet at det var han som skjøt og drepte Klungland, men at det hele var et uhell.

- Jeg gjør et forsøk på å treffe blålysene. Jeg tror at han ikke har registrert skuddene i fronten. Jeg forsøker å treffe blålysene. Jeg tror det er de skuddene som er de fatale, sa Schumann om skuddene da han forklarte seg 27. september.

Schumann trodde først at kommandobilen var full av tjenestemenn.

- IKKE FOR Å SKREMME: Fra lagrettens befaring i Nokas-saken i fjor høst. Kjell Alrich Schumann t.v. på åstedet. Forsvarer Morten Furuholmen midt i bildet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
- IKKE FOR Å SKREMME: Fra lagrettens befaring i Nokas-saken i fjor høst. Kjell Alrich Schumann t.v. på åstedet. Forsvarer Morten Furuholmen midt i bildet. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet Vis mer

- Jeg ser bortover Klubbgata og der ser jeg at det kommer to politibiler, en kommandobil og en hvit primera. Jeg skyter da to skudd i fronten på kommandobilen for å få den til å stoppe. Jeg er veldig preget av situasjonen som er her inne nå. Jeg ser at begge bilene stopper. Primeraen stiller seg på tvers og kommandobilen står bak. Jeg ser at de to i primeraen forsvinner ut av mitt synsfelt og antar at Delta er kommet på stedet og at kommandobilen er full av tjenestemenn.

Carlsen la vekt på hvordan ranerne var bevæpnet da de slo til mot NOKAS.

- Det skulle være et rent ran, det skulle ikke løsnes skudd. Men bevæpningen sier noe annet om hva som var de grunnleggende forutsetning. Man skulle bruke den makt som var nødvendig, inkludert våpen.

Dersom glassvinduet hadde knust med en gang, som planlagt, ville situasjonen vært en helt annen.

- Lars Erik Andersen sa med rene ord at Toska skulle true de ansatte med gevær hvis det ble nødvendig.

Dersom vinduet hadde vært av kjeks ville det knust ved første slaget. Ranerne ville vært raskere inn i lokalet og de ansatte ville ikke rukket å flykte. Det kunne derfor være rom for å true ansatte inne i banken.

GÅR GJENNOM SAKEN I DETALJ: Aktor statsadvokat Tor Christian Carlsen.