Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske rakettmotorer i Jemen

- Bevisstløs eksportpolitikk

Søndag kunne Dagbladet avsløre at norske rakettmotorer er med på sjøblokaden av Jemen. Audun Lysbakken går hardt ut mot regjeringens våpeneksportpolitikk.

REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen viser dobbeltmoral med våpeneksporten til diktaturer i Midtøsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REAGERER: SV-leder Audun Lysbakken mener regjeringen viser dobbeltmoral med våpeneksporten til diktaturer i Midtøsten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg blir opprørt når vi nok en gang ser hvor bevisstløs den norske politikken rundt våpeneksport er. Det er ille at norske våpendeler selges til land som er med på å føre en særs blodig krig med store konsekvenser for sivilbefolkningen, sier Lysbakken til Dagbladet.

Rakettmotorene, som er produsert av Nammo (Raufoss), er i utgangspunktet eksportert til Frankrike og USA. Den amerikanske våpenprodusenten Raytheon, og den franske produsenten MBDA, benytter motorene i sine missiler, som så er eksportert til De forente arabiske emirater.

Emiratene har missilene montert på sine krigsskip, som deltar i blokaden av Jemen.

Statssekretær Audun Halvorsen i Utenriksdepartementet forklarer til Dagbladet at de kan avstå fra å kreve sluttbrukererklæring for delleveranser til allierte land.

Som en konsekvens kan norske våpendeler fremdeles ende opp i Emiratene, selv om regjeringen vedtok eksportstans til landet i desember med begrunnelse i Jemen-krigen.

- Dobbeltmoral

I forbindelse med stortingsmeldingen om fjorårets våpeneksport, som ble behandlet tidligere i vår, foreslo SV å innføre sluttbrukererklæringer også for våpendeler til allierte land. Både Høyre, Frp og Ap stemte imot.

- Det er dessverre sånn i dag at de som tjener penger på denne eksporten kan gjemme seg bak et utdatert regelverk. Det kunne Stortinget ha gjort noe med, sier Lysbakken, og fortsetter:

- Når flertallet sier nei til det, så viser det en ganske spesiell form for dobbeltmoral, for er det en ting de er tøffe på, så er det at de er mot islamistisk fundamentalisme. Regimene som kriger i Jemen er islamistiske diktaturer, og da er det også uforståelig at de ikke vil være med på tiltak som vil sørge for at våpen ikke ender opp hos disse regimene.

- Vil ikke sluttbrukererklæringer for våpendeler til våre allierte kunne gjøre at norsk industri mister kontrakter?

- Det er selvfølgelig mulig å stille krav knyttet spesifikt til Jemen-konflikten. Dette er et spørsmål om hva et stort selskap som Nammo synes det er greit å tjene penger på. Jeg er for at vi skal ha en norsk forsvarsindustri, men det må være rimelig å kreve at vi ikke skal selge våpen til slike regimer, sier Lysbakken. Han fortsetter:

- Samtidig er det ikke Nammo som har ansvaret. De følger et regelverk. Jeg er primært oppgitt over Høyre, Frp og Ap, som ikke vil være med på et strammere regelverk.

Peker på de rødgrønne

Halvorsen peker i stedet på den rødgrønne regjeringen:

- Det kan være greit å minne Lysbakken om at det var den rødgrønne regjeringen som i 2010 åpnet for å eksportere våpen og ammunisjon til Emiratene. De samme reglene gjelder nå som i de årene da Lysbakken selv satt i regjering, skriver han i en epost til Dagbladet. Han fortsetter:

- Norge har et omfattende og strengt regelverk for eksport av forsvarsmateriell. Regelverket sikrer samtidig klare og forutsigbare rammevilkår for vår forsvarsindustri.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media