- ALVORLIG: Anders Anundsen vil at kontroll- og konstitusjonskomiteen skal vurdere å åpne sak mot Audun Lysbakken. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
- ALVORLIG: Anders Anundsen vil at kontroll- og konstitusjonskomiteen skal vurdere å åpne sak mot Audun Lysbakken. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

- Bevisstløs i gjerningsøyeblikket

Kontroll- og konstitusjonskomiteens leder har ikke tillit til Audun Lysbakkens gransking av seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- At statsråden i denne saken ikke har vurdert sin egen habilitet, bekrefter at Lysbakken har vært nærmest bevisstløs i gjerningsøyeblikket, sier leder Anders Anundsen (Frp) i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite til Dagbladet.

Han snakker om at Audun Lysbakken aldri vurderte om han var inhabil før han bevilget penger til Jenteforsvaret, en organisasjon som på søknadstidspunktet var en underorganisasjon av Sosialistisk Ungdom (SU). SV-statsråden har selv vært nestleder i ungdomspartiet og hans statssekretær Kirsti Bergstø har vært leder. Midlene kom fra en pott som skulle gå til selvforsvarskurs for jenter i skolen.

- Grov feil
Fordi potten med selvforsvarsmidler ble opprettet nettopp etter politisk press fra SU, mener Anundsen at Audun Lysbakken burde vært «ekstremt nøye» i denne saken.

- Men her har det ikke gått opp et eneste lite lys. Det er veldig sterkt kritikkverdig, og forsterker mistanken om at tilskuddsforvaltningen i departementet ikke er i tråd med gjeldende prinsipper.

- Lysbakken legger seg flat på punktet om at midlene burde vært lyst ut og har levert et omfattende svar til komiteen. Blir saken lagt død nå?
- Det er klokt å legge seg flat når man gjør utrolig dumme ting. Men her er det gjort en grov, prinsipiell feil. Beløpet er i seg selv lite, men illustrerer en veldig, veldig dårlig vurdering. Noen ganger er det nødvendig å åpne sak for at Stortinget skal få innsikt i slik håndtering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anundsen mener saken også gir grunn til å se nærmere på hvordan departementet håndterer tilskuddsforvaltningen.

- Jeg registrerer at departementet selv signaliserer at de skal gjennomgå dette, men jeg har ikke tillit til hvordan departementet gjennomgår sine egne rutiner, sier Anundsen.

På tirsdag skal komiteen bestemme om de vil følge opp saken videre.

- Jeg vil ikke forskuddere hvor komiteen lander, eller for den saks skyld hvor vi lander. Men jeg synes dette er en alvorlig sak.

- Klok vurdering
SVs medlem Hallgeir Langeland i samme komite er derimot fornøyd ned statsrådens redegjørelse:

- I brevet til kontrollkomiteen har Lysbakken gitt en meget god og meget detaljert redegjørelse for saksbehandlingen. I brevet tar Lysbakken selvkritikk på saksbehandlingen i departementet. Det mener jeg er en klok vurdering, sier han i en epost til Dagbladet.

Også han understreker at Stortingets kontrollkomité skal ha møte på tirsdag førstkommende, der de skal vurdere om det er grunnlag for å stille noen eventuelle oppfølgingsspørsmål i saken.

- Selvforsvarskurs for kvinner er en viktig og stadig aktuell sak. Selv om Lysbakken nå tar selvkritikk på saksbehandlingen har ikke selvforsvarskurs for kvinner blitt mindre viktig.

FORNØYD: Hallgeir Langeland er SVs medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han er fornøyd med Lysbakkens redegjørelse. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
FORNØYD: Hallgeir Langeland er SVs medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han er fornøyd med Lysbakkens redegjørelse. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer