Regnskogen i Amazonas brenner

- Bevisstløst og uansvarlig av Norge

SV-leder Audun Lysbakken mener det er en «skandale» at Norge har inngått en handelsavtale med Brasil mens regnskogen brenner ned.

TRAPPER OPP INNSATSEN: Verdens største regnskog står i brann - nå sender Brasils president inn soldater i kampen mot flammene. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går kveld tvitret Brasils president, Jair Bolsonari, at landet i dag har «avsluttet forhandlingene mellom Mercosur og EFTA (Norge, Sveits, Island og Liechenstein)».

«Nok en stor seier for vårt handelsdiplomati», skrev han fornøyd videre.

I formiddag bekrefter også Norges næringsminister, Torbjørn Røe Isaksen, at partene har blitt enige om en handelsavtale.

- Handelsavtaler gir økt eksport for norske bedrifter, og de kan bidra til å skaffe arbeidsplasser i hele Norge. Samtidig har avtalen også bestemmelser knyttet til bærekraftig utvikling, klima- og miljøhensyn og arbeidstakerrettigheter. Forpliktelse til bekjempelse av ulovlig hogst er også viktig for oss, sier Røe Isaksen.

Høster kritikk

SV-leder Audun Lysbakken mener det er «en skandale» å inngå en slik avtale mens Amazonas skoger brenner.

- Her har næringsministeren vært bevisstløs og uansvarlig. Stortinget må stoppe denne avtalen. SV vil legge ned forslag om å si nei til avtalen med en gang Stortinget trer sammen, sier Lysbakken i en pressemelding.

Næringsministeren har fått med seg Lysbakkens kritikk.

- Det er verdt å merke seg at Lysbakken var ute med kritikken mot handelsavtalen lenge før han så den faktiske avtalen. Begrunnelsen var at det ikke er noen forpliktelser om å stoppe ulovlig hogst, noe avtalen jo har, sier Røe Isaksen og fortsetter:

- Poenget mitt er at denne avtalen blant annet inneholder en folkerettslig forpliktelse til å bekjempe ulovlig hogst, og om å gjennomføre klimamålene i Paris-avtalen. Vi står bedre stilt med denne avtalen, som understøtter Norges mål om bærekraftige mål av regnskogene.

FÅR KRITIKK: Norge har sammen med EFTA-landene signert en frihandelsavtale med Brasil. På verst tenkelige tidspunkt, mener miljøvernorganisasjoner, SV, MDG og Dagbladet på lederplass. Bildet er fra en av brannene nær Humaita denne uka. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / Scanpix
FÅR KRITIKK: Norge har sammen med EFTA-landene signert en frihandelsavtale med Brasil. På verst tenkelige tidspunkt, mener miljøvernorganisasjoner, SV, MDG og Dagbladet på lederplass. Bildet er fra en av brannene nær Humaita denne uka. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / Scanpix Vis mer

Klimatalsperson i Arbeiderpartiet, Åsmund Aukrust, lar seg ikke imponere over næringsministerens argumentasjon.

- Jeg ser at Røe Isaksen sier at et av punktene i avtalen er at det skal være en forsvarlig bruk av regnskogen, men da lurer jeg på hvor næringsministeren har vært den siste uka. Norge burde ikke ha inngått noen handelsavtale, men heller ha gjort alt for å legge press på Brasil, sier Aukrust før han fortsetter:

- Både Macron og EU er mer offensive enn Norge, som har opptrådt helt uforsvarlig. Jeg lurer og også på hvor Venstres miljøvernminister har vært den siste uka, sier Aukrust.

- Bærekraftig skogforvaltning

Næringsminister Røe Isaksen sier i dag at Norge «ser alvorlig på situasjonen i Amazonas».

MDG kaller timingen «eksepsjonelt dårlig» og mener det er et «svik mot regnskogen», mens Regnskogfondets generalsekretær mener «Norge ikke burde inngå en avtale så lenge avskogingen øker og skogbrannene ikke er stanset».

Også Dagbladet er klare på lederplass: Frihandelsavtalen «må stoppes i Stortinget, og endres, slik at den tvinger Brasil til å ta vare på Amazonas», er beskjeden.

Avskoging og brann

Situasjonen i Amazonas er prekær. Bare i juli måned økte avskogingen med 278 prosent i forhold til samme måned i fjor. Skogbrannene herjer og i år er det hele 83 prosent flere branner enn på samme tid i fjor.

Nå har Norge trolig kastet bort en av de mest åpenbare mulighetene landet har til å påvirke, nemlig ved å undertegne en frihandelsavtale, mener Dagbladet på lederplass.

- Jeg er enig i Dagbladets lederartikkel når det gjelder beskrivelse av situasjonen, men ikke i hvordan en skal gå fram for å nå målene, sier Røe Isaksen og utdyper:

- Denne handelsavtalen er jo ett av virkemidlene vi har til å påvirke utviklingen i Brasil. Avtalen inneholder bestemmeler og forpliktelser om akkurat dette, sier Røe Isaksen.

- Men hvorfor inngå avtalen akkurat nå, når skogbrannene raser som verst? Og i forkant av G7-møte og en EU-avgjørelse? Lurer Dagbladet.

- Vi er alle enige i målet, som er at verden må bidra til en bærekraftig utvikling, noe denne avtalen understøtter. Men jeg mener det vil være kontraproduktivt om vi nå skulle avlyst forhandlingene som vi har holdt på med siden 2016. Da ville Norges stemme i hvert fall ikke bli hørt, sier ministeren.

Macron vil presse

Røe Isaksen har fått med seg at Frankrikes president Emmanuel Macron vil presse Brasils president: «Våre hus brenner. Bokstavelig. Amazonas-regnskogen, lungene som produserer 20 prosent av vår planets oksygen, brenner. Det er en internasjonal krise. Medlemmer av G7-møtet, la oss starte med å diskutere denne unntakstilstanden», skriver Macron på Twitter.

- Det er veldig bra og viktig at Macron løfter opp dette og tar det opp i G7. Norge har også vært med på å legge press på Brasil, blant annet med å fryse pengene til regnskogsfondet for to uker siden, sier ministeren og fortsetter:

- Macron har Norges fulle støtte. Verdenssamfunnet må gjøre hva de kan for å bidra til å slukke brannene i Amazonas. Det er viktig at vi bygger opp under det.

I Stortinget om ett år

Handelsavtalen vil møte kritikk og motbør når den skal ratifiseres i Stortinget, som vil bli om rundt ett år, ifølge Røe Isaksen.

- Jeg tror Stortinget vil være med og ratifisere avtalen. Her trekker v inn både Paris-avtalen, forpliktelser om å bekjempe ulovlig hogst, arbeidstaker- og urfolksrettigheter med mer, sier Røe Isaksen.

Også i EU er det langt fra sikkert at en handelsavtale med Brasil blir ratifisert:

- EU kommer neppe å ratifisere handelsavtalen med Brasil så lenge Brasil ikke gjør mer for å beskytte Amazonas, sier EU-president Donald Tusk i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer