Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnevernet i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

Bevist: Barnevernet forandres umiddelbart

Bare fire dager etter Ken og Vibekes viktige seier i Strasbourg, tar fylkesnemnda grep overfor barnevernet.

VANT OVER STATEN: Ken og Vibeke vant over staten i Strasbourg. Saken er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015. Reporter: Asle Hansen / Dagbladet Vis mer

Etter stram korreks fra Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), kan ikke barnevernet lenger fortsette som før.

Det har advokat Anne Kristine Bohinen nå mottatt bevis for.

Advokaten representerer en familie som barnevernet i den aktuelle kommunen har fratatt et barn etter akuttvedtak.

Barnevernet hadde i denne saken lagt opp til et stramt regime med få samvær etter at barnet ble plassert.

Tirsdag ble Norge dømt i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i den betente barnevernssaken til Ken og Vibeke.

VANT FRAM: Vibeke og Ken fikk datteren hjem etter tre og et halvt år.Programleder: Ørjan Ryland Vis mer

I den ferske dommen får norsk samværspraksis, som tilsier at foreldre som oftest bare får to til seks samvær med barna sine i året etter plassering, hard medfart.

Domstolen understreker at samværsintervaller på uker og måneder ikke er tilstrekkelig med tanke på familiegjenforening.

- Direkte resultat

EMD har fokus på lovens intensjon, som tilsier at omsorgsovertakelse er et midlertidig tiltak. Det skal følgelig legges til rette for tilbakeføring, der det er mulig.

EMD-STORM MOT NORGE: Saken til Trude ble tatt til behandling i Menneskerettsdomstolen i desember 2015. Siden er ytterligere 34 norske barnevernssaker satt under lupen i Strasbourg. Video: Siv Johanne Seglem og Asle Hansen Vis mer

«Det er avgjørende at samværsbetingelsene støtter oppunder målet om tilbakeføring til foreldrene», skriver domstolen.

- Det som skjer i vår sak nå er et direkte resultat, sier advokat Bohinen.

Fredag denne uka, bare fire dager etter at Norge tapte mot Ken og Vibeke i EMD, skrev fylkesnemnda til kommunen og ba dem redegjøre for samværsopplegget de har lagt opp til, i lys av den ferske dommen i Menneskerettsdomstolen.

Fylkesnemnda viser til EMD-dommen, og understreker overfor kommunen at det må legges opp til en samværsordning som vil gjøre det mulig med tilbakeføring til foreldre.

- Strasbourg har gitt klare instruksjoner som Norge må rette seg etter. Det er det som skjer akkurat nå, sier Bohinen.

- Stor glede

Saken til Ken og Vibeke er den niende av hele 35 norske barnevernssaker som er tatt til behandling i Menneskerettsdomstol siden desember 2015.

Til nå er Norge frikjent i to og dømt i tre saker.

- Med tanke på barn og foreldre, finner jeg stor glede i at dommen i vår sak fører til forandring av barnevernet. Det har vært vårt mål hele veien, sier Ken til Dagbladet.

Etter å ha kjempet mot barnevernet i tre og et halvt år, fikk han og samboer Vibeke i fjor vår endelig tilbake omsorgen for datteren som ble tatt fra dem like etter fødselen.

- Det er ingen tvil om at denne dommen vil få stor betydning fordi den peker på et område hvor det er mange saker, nemlig samværsfastsettelse, uttalte jusprofessor Karl Harald Søvig ved Universitetet i Bergen til Dagbladet tirsdag.

Eksperten mener den ferske dommen går i rette med det som er blitt en slags «normalordning i mange norske barnevernssaker», med to til seks samvær i året mellom foreldre og barn etter omsorgsovertakelse.

Stanset tvangsadopsjon

Saken til Ken og Vibeke er den første saken EMD behandler etter at barnemora Trude knuste Norge i domstolens storkammer i september i en omstridt tvangsadopsjonssak.

Denne saken vil utvilsomt også føre til forandringer i norsk barnevern og det nasjonale rettsapparatets behandling av barnevernssaker.

Sistnevnte har allerede skjedd.

4. november stanset lagmannsretten en tvangsadopsjon som var banket gjennom i fylkesnemnd og tingrett, med tydelig henvisning til den ferske storkammeravgjørelsen i Trudes sak.

Norges høyesterett har tatt de nye føringene fra Strasbourg på alvor. 4. februar 2020 setter Høyesterett storkammer med 11 dommere.

Rikets øverste dommere skal behandle fire barnevernssaker, i lys av EMDs vurderinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media