Bhar el Ghazal venter

PANTHOU (NTB): Den lille kroppen skjelver ukontrollert. Det er 42 grader i skyggen, og livet er i ferd med å ebbe ut. Kouge er seks år gammel, og i ferd med å dø. Vi er i Bahr el Ghazal i Sør-Sudan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dagevis bar de ham, et umenneskelig slit uten mat og vann under en evig stekende sol. Men Kouges mor og søster ga aldri opp. Hver gang de hørte lyden av fly, krøp de sammen i frykt. Visste det kunne være bombefly, håpet det var fly med mat.

Rundt oss i skyggen av et stort tre sitter hundrevis av andre. Utmattede foreldre med døende barn på fanget. Ofre for Sudans brutale borgerkrig og kyniske ledere som bruker nødhjelp som våpen.

1,5 millioner døde

En og en halv million menneskeliv har krig og tørke kostet i Sør-Sudan de siste 15 årene, nå trues ytterligere 600 000 bare i den tørre og ugjestmilde Bhar el Ghazal-regionen.

- Jeg skulle likt å se nordmenn eller svensker overleve noe slikt, sier Ylva Strömberg stille.

For tre måneder siden kom den svenske sykepleieren til Panthau på oppdrag for Leger uten grenser (MSF). Siden da har hun hver eneste natt ligget i det lille teltet sitt og hørt sår barnegråt utenfor.

Stormet leiren

Et par dager stormet væpnede militssoldater leiren. Ylva og de andre flyktet ut i den svarte afrikanske natta, og slapp med skrekken. Morgenen etter var hun igjen tilbake for å redde liv.

Fem andre nødhjelps-sentre har lidd samme skjebne. De såkalte murhaleen-soldatene rir fra landsby til landsby, stikker hytter i brann, stjeler kveg og terroriserer befolkningen.

Talsmenn for det islamske regimet i Khartoum bekrefter at det er innledet en offensiv i Bahr el Ghazal.

- Regjeringsstyrker har innledet et motangrep for å gjenerobre områder SPLA-geriljaen tok i fjor, medga en talsmann for Sudans ambassade i Khartoum før helga.

For lite

- Vi deler ut 2 tonn mat i uka, men skulle alle fått nok måtte vi ha fått 8 tonn. Menneskene som kommer hit har spist løv og termitt-maur i en måned alt, og det er fire-fem måneder til neste innhøsting. Får de ikke såkorn utenfra blir det ingen

innhøsting. Alt er spist, forteller Ylva.

Den kvelende varmen og sulten til tross, menneskene rundt oss viser en bemerkelsesverdig ro. Med sine tomme skåler sitter de der, tålmodig lyttende etter fly. Lyden av Hercules betyr mat, lyden av Antonov betyr bomber. Men sulten er lydløs.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer