INTERESSERT: Irfan Bhatti, her under et debattprogram på SKUP-konferansen i Tønsberg i fjor, dukket i dag opp i tingretten som tilhører.
INTERESSERT: Irfan Bhatti, her under et debattprogram på SKUP-konferansen i Tønsberg i fjor, dukket i dag opp i tingretten som tilhører.Vis mer

Bhatti bortvist fra tingretten

Terrorfrikjent 34-åring dukket opp som tilhører i al-Qaida-saken i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den straffedømte 34-åringen Irfan Bhatti dukket i dag opp på tilhørerbenken under rettssaken mot de tre terrortiltalte mennene i den norske al-Qaida-saken.

Bhatti ble etterhvert bortvist da aktor, statsadvokat Geir Evanger, så hvem som hadde kommet. Den uønskede tilhøreren ble så eskortert ut av rettslokalet uten dramatikk, opplyser Oslo tingrett til Dagbladet.

På vei ut skal 34-åringen imidlertid ha kommet med flere skjellsord.

- Juridisk interessert Advokat John Christian Elden bekrefter at Bhatti ønsket å være tilstede som tilhører. I rettssaken som startet denne uka er oslomennene Mikal Davud (40), Shawan Sadek Saeed Bujak (38) og David Jakobsen (33) tiltalt for sammen å ha planlagt et bombeangrep mot Jyllandsposten og å skyte tegneren Kurt Westergaard.

- Min klient var der av ren juridisk interesse. Mennene i denne saken er tiltalt for samme forbrytelse han ble frifunnet for, og han ville se om PST hadde funnet opp kruttet siden sist, sier Elden til Dagbladet.

TERROR-TILTALE: De tre mennene i al-Qaida-saken er tiltalt etter samme paragraf som Bhatti ble frikjent for. Her tiltalte Shawan Sadek Saeed Bujak (38) sammen med forsvarerne Arvid Sjødin og Brynjar Meling. Foto: BENJAMIN A. WARD
TERROR-TILTALE: De tre mennene i al-Qaida-saken er tiltalt etter samme paragraf som Bhatti ble frikjent for. Her tiltalte Shawan Sadek Saeed Bujak (38) sammen med forsvarerne Arvid Sjødin og Brynjar Meling. Foto: BENJAMIN A. WARD Vis mer

Retten har etter loven adgang til å bortvise personer som er straffedømt de siste fem åra.

- Han ville jo være der, men når loven sier noe annet aksepterer han selvsagt det. Han har stor repsekt for vår straffeprosess, sier Elden.

Dømt for skyting I 2006 ble Bhatti pågrepet og siktet for å ha planlagt terrorangrep mot den israelske og den amerikanske ambassaden, samt for å ha skutt mot den jødiske synagogen i Oslo. I 2008 ble Bhatti funnet skyldig i å ha medvirket til å skyte mot synagogen, men ble frifunnet for terrorforbund-anklagen.

I 2009 ble Bhatti og 31 år gammel venn pågrepet i forkant av Barack Obamas besøk i Oslo, fordi PST fryktet Bhatti var ute etter å skade amerikanske interesser.

« ... sikkerhetspolitiet har informasjon om at Bhatti holder fast ved de intensjoner han tidligere har gitt uttrykk for», het det i et hemmelig brev fra PST-sjef Janne Kristiansen til Oslo tingrett.

Bhatti ble løslatt idet Obama hadde forlatt landet, og terrormistankene resulterte ikke i noen tiltale.