Bhatti dømt til forvaring i åtte år

Bhatti ble frikjent for terroranklagene, men dømt for synagogeskytingen og drapsforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokken 10.00 i begynte dommer Kim Heger opplesningen av dommen i Norges første terrorsak.

Retten fant ikke tilstrekkelig bevis for at det var planlagt terror mot Israel og USAs ambassader i den såkalte terrorsaken.

Retten mente Arfan Bhatti var skyldig i grovt skadeverk under skytingen mot synagogen i Oslo, men dommeren sa det ikke kan regnes som terror.

Arfan Bhatti ble derfor frifunnet for terroranklagene.

Hans medtiltalte, Anders Bog Kristiansen og Ibrahim Øzbabacan, ble frikjent på alle tiltalepunkter.

Dømt til forvaring

Bhatti ble derimot dømt, både for skytingen mot synagogen og for drapsforsøk, til forvaring på åtte år med en minstetid på fire år.

Bhatti ble også dømt for medvirkning til forsøk på drap.

Bhatti dømt til forvaring i åtte år

- Forholdene han dømmes for kan betegnes som rå. Han er en person som ikke nøler med å bruke våpen, sa Heger i retten.

Retten mener det er en reell fare for gjentakelse, og siterte sakkyndige som har gjort psykiatriske evalueringer av Bhatti, som blant annet mener han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

- Når Bhatti nå blir dømt på nytt, viser det at han ikke makter å benytte seg av den advarselen han fikk fra Høyesterett. Det er ikke tvilsomt at det foreligger kvalifisert og reell fare for gjentakelse, sier Heger.

Tok betenkningstid

- Har du skjønt dommen, Bhatti? spurte dommeren.

- Veldig godt, sa Bhatti.

Han tok deretter betenkningstid på en eventuell anke. 

Både Kristiansen og Øzbabacan godtok naturlig nok dommen. Aktor tok betenkningstid. 

Dagbladet.no fulgte domsavsigelsen direkte:

Alvorlig tiltale

Bhatti og Kristiansen var tiltalt for å ha inngått terrorforbund, å ha planlagt terror mot Israel og USAs ambassader.

- Bhatti hadde et voldsomt engasjement for Palestina og mot USA. I flere sms og telefonsamtaler har han gitt utrrykk for at han ville gjøre noe, sa dommer Heger.

I juni bestilte han flybillett til Amman for å reise videre til Ramallah derfra.

Han endret senere mening og ble hjemme.

I 2006 ble Bhatti kjent med medtiltalt Bog Kristiansen.

8. august 2006 kjørte Bhatti og Kristiansen bil. Denne bilen ble avlyttet av PST. Der diskuterte de ran av en Bunnpris-butikk.

Deretter kjørte de forbi USAs ambassade.

Bhatti snakket om praktiske problemer med våpen. Han ser for seg at han treffer 8-10 stykker, men sier han heller kan smelle av to granater mot ambassaden. Samtidig sier han at han aldri har til hensikt å drepe noen.

Bhatti snakket om praktiske problemer med våpen. Han ser for seg at han treffer 8-10 stykker, men sier han heller kan smelle av to granater mot ambassaden. Samtidig sier han at han aldri har til hensikt å drepe noen, sier Heger.

Samtalen kan oppfattes som to menn som sitter i en bil og planlegging av ran. Bhatti har både vilje og evne til å utføre grove trusler. Samtidig har han et hat mot Israel og USA.

Men samtalen bærer ikke preg av en gjennomtenkt plan. Bhatti snakker om vaktholdet rundt synagogen. Planen framstår som svært lite konkret, leser dommeren.

Det fins heller ikke bevis for at de skal ha planlagt terroranslag mot Israels og USAs ambassader, sier Heger.

Dommeren konkluderte videre med at Bhatti og Kristiansen heller ikke er skyldig i å ha inngått ransforbund i det de snakket om å rane en Bunnpris-butikk.

- Det finnes ikke et elller flere håndfaste bevis på at Bhatti står bak skytingen mot synagogen, sier dommeren.

Men retten er sikker utover enhver rimelig tvil om at Bhatti har spilt en medvirkende årsak til skytingen mot synagogen.

- Både motiv, tid og sted knytter Bhatti til skytingen, leser Heger.

Men synagoge-skytingen kommer ikke under terrorparagrafen.

TV 2-reporteren

Heger har lest opp deler av meldingene mellom Bhatti og den kvinnelige TV 2-reporteren han hadde et forhold til.

Han gjennomgikk deretter medtiltaltes Øzbabacans telefonsamtale, der han først sier at han sitter alene i parken, deretter sier han at han sitter sammen med Bhatti. Dette gir i så fall Bhatti alibi for skytingen mot synagogen.

Han gjennomgikk deretter medtiltaltes Øzbabacans telefonsamtale, der han først sier at han sitter alene i parken, deretter sier han at han sitter sammen med Bhatti. Dette gir i så fall Bhatti alibi for skytingen mot synagogen.

- Verken Bhatti eller kvinnen har kunnet forklare hva det betyr å klargjøre seg til kamp. Om den andre grusomme saken har reporteren forklart at det handlet om skuddene mot huset til journalist Nina Johnsrud, sier dommeren om meldinger mellom Bhatti og TV 2-kjæresten.

- Begge har forklart at meldingen kun omhandler deres felles forståelse av å avbryte forholdet, og retten har ikke grunnlag for å anta at det ikke stemmer.

Men retten er overbeviste om at Bhatti spilte en rolle i skytingen mot synagogen.

Skyldig i drapsforsøk 

Dommeren mener Bhatti er skyldig i to drapsforsøk:

Dommeren begynte med tiltalepunktet som omhandler skuddene mot huset til en finansakrobat i Bærum 31. januar 2006. Bhatti nekter for å ha stått bak denne skyteepisoden.

Dommer Kim Heger konkluderte med at Bhatti var fullt klar over at liv kunne gått tapt da han initierte skyteepisoden, og at han dermed er å anse som skyldig i medvirkning til forsettlig drap.

Aktor mener bakgrunnen for skuddene mot finansakrobatens hjem er at han skyldte penger til Bhatti - via en annen mellommann. Det hele endte med at Thomas Øye betalte tilbake nærmere 100.000 kroner til Bhatti.

Noen timer etter skytingen ringte Bhatti til finansmannen og brukte ord som advarsel. Han sa samtidig at han ikke hadde skutt selv, men insinuerte at han kunne ha sendt noen.

Bhatti selv har alibi for skyteepisoden, men politiet mener han bestilte noen andre til å utføre jobben for seg.

Deretter leste dommeren opp flere tekstmeldinger som handlet om pengene Bhatti ønsket å få tilbake - flere av dem av truende art.

- Lite troverdig forklaring

Bærumsmannen kom denne kvelden hjem rundt midnatt. Kona og hans to barn hadde lagt seg. Mannen satt i stua og så på tv da huset ble beskutt klokka 00.25. Mannen var og er overbevist om at Bhatti sto bak skuddene.

Forklaringen framsto som lite troverdig, sa dommeren, som sier retten er overbevist om at Bhatti valgte å opptre som torpedo.

- Retten er overbevist om at skytingen ikke ville funnet sted uten Bhattis medvirkning.

Flere drapsforsøk

Deretter tok dommeren for seg den andre skyteepisoden mot huset til Tor Arne Barreng i Asker 1. august 2006. Denne episoden har Bhatti innrømmet. I huset lå Barrengs mor og sov. Sønnen befant seg i Spania. Også Barreng skal ha hatt gjeld til Bhatti.

Like før skytingen var Bhatti og en venninne ute og rekognoserte på huset i Asker.

Dommeren konkluderte med at Bhatti også her må dømmes for forsøk på forsettlig drap.

Bhatti er i tillegg tiltalt for overtredelse av våpenloven ved å ha hatt en maskinpistol i bilen.


Skyldig i polititull
28. juli 2006 ringte en kamerat av Bhatti politiets nødnummer og meldte at Bhatti var på vei til kjøpesenteret Gunerius med våpen.

Dette stemte ikke.

Begge har forklart at de ville tulle med politiet. Men retten forstår at hensikten var å vise at Bhatti var uskyldig.

Retten finner det bevist at Bhatti har brutt straffeloven, sier dommer Heger.

Alvorlig sak

Politiet sjekket rettssalen grundig før rettsmøtet startet, og både bord og stoler ble undersøkt.

Ibrahim Øzbabacan er tiltalt for medvirkning til angrepet mot synagogen. Han har gitt Bhatti alibi for selve skyteepisoden.

Andreas Bog Kristiansen er også tiltalt for terrorisme, etter å ha deltatt i den såkalte terrorsamtalen sammen med Arfan Bhatti.

Aktor har lagt ned påstand om ti års forvaring for Bhatti, og to års fengsel for de to andre.

Bygdøygutten Andreas Bog Kristiansen har jeans, hvite Lacoste-joggesko og blå t-skjorte.

Norsk-tyrkiske Øzbabacan stiller i jeans og hvit genser.

Hovedtiltalte Arfan Bhatti er alvorligere enn han pleier før dommen leses opp, men håndhilser som vanlig på alle advokater og medtiltalte. Han har jeans, joggesko og hvit t-skjorte undergul hettejakke.

Fikk DOMMEN: Arfan Bhatti og hans forsvarer John Christian Elden i retten tirsdag.
FRIFUNNET: Bygdøygutten Andreas Bog Kristiansen (28) var tiltalt for å ha planlagt terrorattentater sammen med Bhatti.
FRIFUNNET: Norsk-tyrkiske Ibrahim Øzbabacan (29) var tiltalt for å ha deltatt i planleggingen av angrepet mot den jødiske ambassaden i Oslo.