FRIFUNNET: Arfan Bhatti (t.v.) og forsvarer John Christian Elden før ankesaken mot Bhatti i Borgarting lagmannsrett tirsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FRIFUNNET: Arfan Bhatti (t.v.) og forsvarer John Christian Elden før ankesaken mot Bhatti i Borgarting lagmannsrett tirsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

Bhatti er frifunnet for drapsforsøk på T5PC-topp

- Målet var å skremme ham til å betale, ikke skade noen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Arfan Q. Bhatti (32) ble i dag frifunnet for drapsforsøk mot en tidligere T5PC-topp.
Det er restene av det som en gang var en omfattende tiltale for terrorvirksomhet og drapsforsøk som Borgarting lagmannsrett skal ta stilling til. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og påtalemyndigheten har lidd nederlag på nesten alle punkter i saken, men har opprettholdt tiltalen for det de mener var et drapsforsøk mot en tidligere topp i pyramideselskapet T5PC i 2006.

- Nå er alt som har med terror og drapsforsøk igjen borte, sier advokat John Christian Elden, som har forsvart Bhatti i saken siden pågripelsen i 2006.

- Voldsomt lettetBhatti selv ønsket ikke å kommentere frifinnelsen overfor Dagbladet.

- Han er voldsomt lettet over frifinnelsen, sier advokaten.

Han mener det henger et terrorstempel over hans klient selv om han er frifunnet for alt, og at det er Politiets sikkerhetstjeneste som har sørget for det.

- Det har gitt ham konsekvenser og det må PST ta ansvaret for, sier Elden.

Vil dømme for truslerEtter juryfrifinnelsen i dag ønsket aktoratet å stille et nytt spørsmål i retten. De ønsker at juryen skal ta stilling til skuddene Bhatti skjøt mot T5PC-toppens hus skal behandles som en trussel-sak, og ikke et drapsforsøk.

Bhatti erkjenner at han løsnet skuddene mot huset, men i lagretten i juni i fjor ble han frikjent for trusler, men dømt for drapsforsøk. Den dommen ble senere behandlet i Høyesterett, men ikke poenget om truslene og derfor er den rettskraftig, ifølge Elden.

- Påtalemyndigheten hadde anledning til å få den delen opphevet i Høyesterett, men det gjorde de ikke. Der tabbet de seg ut, sier Elden til Dagbladet.

- Skulle bare skremme Bhatti på sin side nekter for at han forsøkte å drepe noen, og hevder han foretok en kontroll av huset før han skjøt, nettopp for å unngå at noen kom til skade natt til 10. august. Huset, og en bil som også ble beskutt, tilhørte mannens mor, og hun var hjemme da de ti skuddene ble avfyrt mot huset i Asker. - Målet var å skremme ham til å betale, ikke skade noen. Hvis målet hadde vært å skade noen, så ville det ikke vært noe poeng i å undersøke på forhånd, sa Bhatti i retten ifølge NTB. Aktor Kristian Nicolaisen er trygg på at saken denne gangen kan avsluttes. Det er andre gang lagmannsretten skal vurdere det påståtte drapsforsøket. I alt har Bhatti vært i retten fem ganger i den samme saken. I fjor ble han dømt til åtte års forvaring for drapsforsøket og flere andre rettskraftige forhold som tidligere var blitt avgjort i domstolene.

Siste runde? - Jeg regner med at den avsluttes nå, og at skyldspørsmålet blir avgjort. Det var en utilstrekkelig begrunnelse forrige gang som gjorde at saken havnet i Høyesterett. Nå regner jeg med at utfallet blir det samme, og at det i høyden blir en liten reaksjonsrunde i Høyesterett, sier Nicolaisen til NTB. Han vil ikke si noe om hva slags straffepåstand han vil be retten om dersom Bhatti blir kjent skyldig av juryen. Saken avsluttes trolig allerede torsdag. Bhattis forsvarer, advokat John Christian Elden, er derimot ikke like sikker på at saken vil få samme utfall som forrige gang. I retten forsøkte han nettopp å få Bhatti til å forklare for juryen at han kontrollerte åstedet grundig, nettopp for å forsikre seg om at det ikke var noen i huset før han beskjøt det.

Misligholdt lån Bakgrunnen for skytingen med både maskinpistol og revolver skal ha vært et misligholdt lån på 75 000 kroner mellom flere aktører i gråmarkedet. Da pengene ikke ble tilbakebetalt innen fristen og lånet på kort tid hadde vokst til 300 000 kroner, ble Bhatti trukket inn av långiveren for å «ordne opp». - Hadde du den gang noen oppfatning om hvorfor eiendommen til din mor var blitt beskutt? spurte aktor Kristian Nicolaisen den selvtitulerte konsulenten da han vitnet i retten. - Jeg hjalp en venn og lånte 75 000 kroner, svarte 42-åringen som til daglig er bosatt i Spania, opplyser NTB. Mannen ga et broket bilde i retten, med forklaringer om pengestrømmer på kryss og tvers og krav som bare ble større og større. Kontakten som hadde lånt ut pengene, fikk en slump penger, men ikke nok til at han slettet gjeldskravet.

- Han fikk 130 000-140 000 kroner pluss et gjeldsbrev på 60 000 kroner som en kamerat hadde gitt meg, og en klokke som jeg hadde til en verdi av 50 000-60 000 kroner, sa offeret som hilste gemyttlig på Bhatti da han ankom retten.