BHATTI FRIKJENT :  Advokat John Christian Elden bekrefter at Arfan Qadeer Bhatti ble arrestert på ny, etter at to sivile domstoler i Pakistan slo fast at det ikke var grunnlag for å mistenke den norske islamisten for kriminalitet eller for å ha knyttet kontakter med terrorister.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
BHATTI FRIKJENT : Advokat John Christian Elden bekrefter at Arfan Qadeer Bhatti ble arrestert på ny, etter at to sivile domstoler i Pakistan slo fast at det ikke var grunnlag for å mistenke den norske islamisten for kriminalitet eller for å ha knyttet kontakter med terrorister. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Bhatti frikjent i Pakistan - men arrestert av etterretningen igjen

To pakistanske domstoler har nå frikjent Arfan Bhatti. Da han skulle spasere ut av rettssalen, ble han igjen arrestert av den fryktede pakistanske militære etterretningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arfan Qadeer Bhatti (36) forsvant sporløst i Pakistan 7. januar i fjor. Etter flere måneder ble det avdekket at islamisten som er født og oppvokst i Norge var arrestert av den mektige og fryktede pakistanske etterretningsorganisasjonen ISI - The Directorate for Inter-Services Intelligence.

I fjor høst ble det dokumentert at den kjente norske islamisten satt i et hemmelig militært fengsel i Pakistan, og at han var dømt til seks års fengsel.

Hemmelig fengslet Bhatti har vært anklaget for kriminell virksomhet og for å ha knyttet terrorkontakter i forelderens hjemland - Pakistan.

Myndighetene i Pakistan nektet først for at den norske statsborgeren satt fengslet i landet. Det var TV 2 som først kunne fortelle at Arfan Qadeer Bhatti likevel satt fengslet i Pakistan. Da hadde han sittet et halvt år i det militære fengselet uten at norske myndigheter hadde funnet ham.

En militær domstol - en kommandat i den militære pakistansk etterretningstjenesten - dømte den norske statsborgeren til fengsel i seks år i fjor. Domstolen fant Bhatti skyldig etter anklagene om alvorlig kriminalitet og angivelige terrortilknytning.

Nå har to sivile domstoler behandlet Bhattis anke. Domstolen APA/ADM Upper Orakzai Agency vurderte den militære etterretningens bevis, og løslot 36-åringen. En frifinnelse som deretter ble opprettholdt av en høyere rettsinstans. Ingen av domstolene fant verken bevis eller grunnlag for anklagene mot Bhatti.

Arrestert på ny Bhatti mener årsaken til at han blir holdt fanget i Pakistan, er opplysninger den pakistanske militære etterretningen har fått fra amerikanske og norske etterretnings- og sikkerhetsmyndigheter.

Etter at domstolen og ankeinstansen hadde frifunnet Arfan Qadeer Bhatti, trodde 36-åringen at han skulle løslates. Men han ble på ny arrestert av den militære etterretningen i Pakistan. Nå sitter han fengslet i et militært fengsel, noen få mil fra grensa til Afghanistan.

- Ikke terrorist likevel - Vi har jobbet med bevisene og Bhattis situasjon i vel et år, for å få frihetsberøvelsen prøvd av en domstol. Nå har vi endelig lykkes med det, og anklagene er tilsidesatt, sier Bhattis norske advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Bhatti var visst ingen terrorist likevel, fastslår to rettsinstanser i Pakistan, sier Elden.

- Det er underlig hvis norsk myndigheter skal akseptere at en norsk statsborger plasseres i hemmelige fengsler i utlandet etter å være frifunnet.  

- Jeg antar norske myndigheter vil ta en nærmere kikk på PST og E-tjenestens rolle i denne saken, sier Elden.

- Ulovlig frihetsberøvelse Elden mener at opplysninger fra Politiets sikkerhetstjeneste og E-tjenesten er brukt av pakistanske myndigheter til å frihetsberøve Arfan Qadeer Bhatti.

- En norsk statsborger har over lang tid blitt holdt arrestert i et fremmed land. Nå er han pågrepet på nytt, til tross for at en sivil domstol, og deretter en ankedomstol har slått fast at det ikke er grunnlag for å mistenke ham for kriminalitet eller knytte Bhatti til terror, sier advokat John Christian Elden.

Vil ikke til Norge Hva som nå skjer med 36-åringen er uklart. Bhatti sitter fortsatt bak lås og slå i etterretningsorganisasjonen ISIs militære fengsel i Kohat.

- Bhatti ønsker ikke å reise hjem til Norge, bekrefter Elden.

ISLAMIST :   Arfan Qadeer Bhatti er frikjent i Pakistan, men sitter fortsatt fengslet. Han vil ikke hjem til Norge, men han frykter å bli utvist fra Pakistan. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
ISLAMIST : Arfan Qadeer Bhatti er frikjent i Pakistan, men sitter fortsatt fengslet. Han vil ikke hjem til Norge, men han frykter å bli utvist fra Pakistan. Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer

- Men Bhatti frykter utvisning fra Pakistan til hjemlandet. Årsaken er de påstander Norge har oversendt til pakistanske myndigheter om ham. Påstander som Bhatti er blitt konfrontert med av pakistansk etterretning. Det er en lite heldig situasjon, sier advokat Elden.

Dagbladet har ikke lykkes i å få direkte kontakt med Arfan Qadeer Bhatti. Men via en E-post sier 36-åringen:

- Jeg er stigmatisert etter antakelser norske myndigheter har spredd til andre. Disse påstanden er nå tilbakevist av retten i Pakistan, sier Bhatti.

- Jeg er uskyldig i anklagene som norske myndigheter har kommet med, og jeg ser nå fram til å bli løslatt, sier Bhatti.

- Ingen kommentar Norske myndigheter som nå anklages for å ha spredd uriktig informasjon om Arfan Qadeer Bhatti ønsker ikke å gå i en offentlig dialog med hverken Bhatti eller hans forsvarer, advokat John Christian Elden, om denne saken.

- Vi har ingen kommentar til Bhattis påstander, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.