- Bhatti har sonet minst ett år for lenge

John Christian Elden vil begjære Bhatti løslatt etter Høyesterettsavgjørelsen i dag.

DOMMEN OPPHEVET: Arfan Bhatti var fornøyd, men noe ordknapp etter at drapsforsøkdommen mot ham ble opphevet i dag. Foto: Sveinung Uddu Ystad
DOMMEN OPPHEVET: Arfan Bhatti var fornøyd, men noe ordknapp etter at drapsforsøkdommen mot ham ble opphevet i dag. Foto: Sveinung Uddu YstadVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Høyesterett opphevet i dag lagmannsrettdommen mot Arfan Bhatti.

Bhatti ble dømt til åtte års forvaring i lagmannsretten for et drapsforsøk tingretten frifant ham for.

I praksis mener Høyesterett at juryen i lagmannsretten har misforstått rettsreglene da Bhatt ble dømt for drapsforsøket.

John Christian Elden, Bhattis advokat, vil nå begjære ham løslatt. Riksadvokat Tor-Aksel Busch varsler at de vil ta saken inn for lagmannsretten igjen.

Hva som skjer med Bhatti nå er derfor uklart.

- Sonet for lenge
I løpet av neste uke blir det avgjort om han vil bli løslatt fra varetekt, slik Elden nå begjærer. Bhatti har sittet i varetekt i om lag tre år.

BEGJÆRER LØSLATELSE: John Christian Elden mener Bhatti har oversonet. Foto: Sveinung Uddu Ystad
BEGJÆRER LØSLATELSE: John Christian Elden mener Bhatti har oversonet. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Bhatti er blant annet dømt for medvirkning til skuddene mot synagogen. Men han er frikjent for alle de alvorligste anklagepunktene, deriblant terror, og drapsforsøkdommen er nå altså opphevet.

- Han har oversonet for de forhold han faktisk er dømt for. Det er slått fast at de forholdene toppen vil gi to års fengsel, sier Elden til Dagbladet.

Han mener med andre ord at Bhatti har sonet minst et år for lenge.

Elden vil begjære ham løslatt i starten av neste uke. Avgjørelsen, uansett hvordan den blir, vil bli anket til lagmannsretten. Svaret er derfor klart tidligst sent i neste uke.

Samtidig som Høyesterett opphevet dommen mot Bhatti, fant den at at det ikke er i strid med Den europeiske menneskeretts-konvensjonen (EMK) å finne Bhatti skyldig uten å måtte begrunne kjennelsen.

- En dom vi kan leve med

Det betyr at juryordningen beholdes inn til videre.

- Vi er fornøyd med at juryordningens framtid nå er spilt over til politikerne. Det er etter vårt syn en korrekt maktfordeling, dette er ikke et spørsmål som burde avgjøres av retten, sier riksadvokat Busch.

Han presiserer at en opphevelse ville medført store konsekvenser, fordi en rekke saker måtte blitt gjenopptatt, noe han mener ville medført store belastninger for ofre, vitner og rettsvesenet.

Elden er i store trekk fornøyd med dommen.

- Dette er en dom alle kan leve med. Jeg har selv sagt tja til juryordningen, sier han.

Elden kunne ønske seg en ordning med en større meddommerrett, der avgjørelsene må begrunnes.

TAR SAKEN TIL HØYESTERETT: Riksadvokat Tor-Aksel Busch varsler at han vil ta drapsforsøksaken inn for lagmannsretten på nytt etter at dommen ble opphevet. Foto: Sveinung Uddu Ystad
TAR SAKEN TIL HØYESTERETT: Riksadvokat Tor-Aksel Busch varsler at han vil ta drapsforsøksaken inn for lagmannsretten på nytt etter at dommen ble opphevet. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer