- TATT TIL FANGE: Den norskpakistanske islamisten Arfan Bhatti kan ha blitt utsatt for tortur etter at han ifølge etterretningskilder ble tatt av pakistansk sikkerhetstjeneste.  Foto: Thomas Haugersveen / Dagbladet
- TATT TIL FANGE: Den norskpakistanske islamisten Arfan Bhatti kan ha blitt utsatt for tortur etter at han ifølge etterretningskilder ble tatt av pakistansk sikkerhetstjeneste. Foto: Thomas Haugersveen / DagbladetVis mer

- Bhatti kan ha blitt utsatt for tortur

Den pakistanske sikkerhetstjenesten er kjent for brutal fangebehandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norskpakistanske islamisten Arfan Bhatti kan ha blitt utsatt for tortur etter at han ifølge etterretningskilder ble tatt av pakistansk sikkerhetstjeneste, skriver VG.

Sentralt plasserte norske etterretningskilder bekrefter på direkte spørsmål fra VG at de har fått opplysninger om at Bhatti ble pågrepet tidligere i år. Ifølge avisens opplysninger skal Bhatti holdes i forvaring på et ukjent sted. Han skal ha blitt pågrepet tidligere i år i grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.

Sikkerhetstjenesten i Pakistan er kjent for å behandle mange av sine fanger brutalt.

- Dersom pakistansk sikkerhetstjeneste regner Arfan Bhatti (36) som en kilde til informasjon, blir han godt passet på i fengsel - men han kan likevel bli bevisst utsatt for tortur, sier leder Helge Lurås ved Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA) til VG.

Ingen kontakt Norske myndigheter skal ikke ha vært i direkte kontakt med Bhatti etter pågripelsen. Den 36 år gamle norskpakistaneren skal ikke ha blitt fremstilt for en sivil domstol, og det juridiske grunnlaget for interneringen er ukjent.

Opplysningene til norske myndigheter er den første informasjonen om Bhatti siden 8. januar i år da han snakket med sin far. Vel to uker senere ble han meldt savnet av familien i Norge.

Ifølge familien er det sist kjente området han oppholdt seg i Kohat ved grensen til Afghanistan. Norsk politi har etterlyst ham gjennom Interpol.

I november la Bhatti ut bilder av seg selv på nettet der han poserte med automatvåpen i et fjellområde som trolig er i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan.

Bra med oppmerksomhet Helge Lurås tror all oppmerksomheten rundt saken er en fordel for Bhatti.

- Pakistan er opptatt av sitt internasjonale renommé, og oppmerksomheten i Norge taler til fordel for Bhatti, sier Lurås.

Etter det VG får opplyst, er alle opplysningene i saken hemmeligstemplet. Årsaken er trolig at flere lands etterretningstjenester er involvert.

Rulleblad Etter det Dagbladet erfarer mener Bhattis islamistkontakter i Pakistan at norske sikkerhetsmyndigheter har supplert pakistansk etterretning med utførlig informasjon om Bhattis kriminelle rulleblad og voldsretorikk, for å skape ytterligere problemer for ham.

Bhatti er medlem av den islamistiske gruppen Profetens Ummah. Han er straffedømt åtte ganger for blant annet knivstikking og skyting. I 2008 ble han funnet skyldig i medvirkning til skyting mot Det mosaiske trossamfunnets synagoge i Oslo.

(NTB)