- Bhatti lever og kommer snart hjem til Norge

Etter nesten ni måneder i uvisse og frykt, har familien til den fryktede norske islamisten Arfan Qadeer Bhatti (36) fått bekreftet at han lever.

NYTT BILDE: Dette bildet av Arfan Bhatti ble i ettermiddag sendt med en pressemelding av Ubaydullah Hussain.
NYTT BILDE: Dette bildet av Arfan Bhatti ble i ettermiddag sendt med en pressemelding av Ubaydullah Hussain.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien til Arfan Qadeer Bhatti meldte ham savnet 7. januar i år.

I flere måneder visste verken norske myndigheter eller Bhattis familie hvor han var, og om han i det hele tatt var i live.

Dagbladet har nå fra flere forskjellige kilder fått bekreftet at Arfan Qadeer Bhatti lever, og at han har sittet isolert i et fengsel utenfor den pakistanske hovedstaden Islamabad. Den fryktede pakistanske etterretningsorganisasjonen Inter-Services Intelligence (ISI) arresterte norskpakistaneren i vinter, og skal fram til nå ha holdt det skjult at de hadde ham i sin forvaring.

- Vi har ingen kommentarer til Dagbladets opplysninger, er det eneste informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil si.

Men Dagbladet får bekreftet fra andre kilder som kjenner sikkerhetspolitiet og norsk etterretning fra innsida, at norske myndigheter de siste månedene har hatt detaljerte opplysninger om hvor Bhatti har blitt holdt fanget og hans tilstand.

Tidligere PST-sjef Janne Kristiansen bekreftet i januar 2012 at norsk etterretning (E-tjenesten) hadde hemmelige agenter i Pakistan.

Noe som gjorde at Kristiansen korte karriere i de hemmelige tjenester umiddelbart var over.

Overfor Dagbladet blir det understreket at norsk myndigheter først i vår fikk bekreftet at sikkerhetspolitiet i Pakistan hadde tatt Bhatti, og at han var i live. Selv om PST var rimelig sikker på at han satt fengslet i Pakistan.

Dagbladet får bekreftet at agenter fra den norske utenlandstjenesten skal ha jobbet med Bhattis forsvinning i flere måneder.

Men det er noe uklart om det var agenter fra den norske E-tjenesten som først fikk bekreftet at Inter-Services Intelligence (ISI) hadde tatt Bhatti, eller om opplysningene kom fra amerikanerne.

Fryktet Arfan Qadeer Bhatti var lenge fryktet som en av de farligste kriminelle i Norge. Han tilhørte det kriminelle gjengmiljøet på Oslos østkant.

I et oppsiktsvekkende intervju med Dagbladet den 26. august 2002 sto Bhatti fram som islamist og fortalte om sitt nye liv.

 - I GOD FORM: Advokat John Christian Elden har nå vært i telefonisk kontakt med Arfan Qadeer Bhatti. - Han er i god form, sier Elden. Dette bildet ble tatt i Borgarting lagmannsrett i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
- I GOD FORM: Advokat John Christian Elden har nå vært i telefonisk kontakt med Arfan Qadeer Bhatti. - Han er i god form, sier Elden. Dette bildet ble tatt i Borgarting lagmannsrett i 2010. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Han slo fast følgende:

«Jeg lever nå for islam! Jeg har mye sympati for mine muslimske brødre».

Og:

«I Norge har dere homser i toppstillinger, til og med i regjeringen. Homofile får adoptere barn! Pedofile og voldtektsforbrytere blir beskyttet i fengslene. Dere kaller Norge et kristent verdisamfunn. Hvordan kan nordmenn kalle dette verdier? På Ila landsfengsel beskytter fengselsvesenet pedofile og drapsmenn som har myrdet og misbrukt småbarn. Hvilket samfunn er det dere vil ha?»

Det tok ikke lang tid før sikkerhetspolitiet begynte å interessere seg for Arfan Qadeer Bhatti.

Etter intervjuet i Dagbladet ble han fulgt nøye av terrorjegerne i PST. Bhatti har ved flere anledninger blitt trukket fram som en av de sentrale og mest innflytelsesrike ekstrem-islamistene i Norge.

Torturert Kilder bekrefter også at norske myndigheter - uklart om det er PST eller E-tjenesten - skal avlyttet telefonsamtaler Bhatti de siste ukene har hatt med familie, venner og sin advokat i Norge.

Sikkerhetspolitiet i England skal blant annet avhørt av en nær venn av Bhatti - bosatt i Norge - som kom fra Pakistan med fly, etter å ha besøkt Bhatti fengselet.

Dette besøket skal ha skjedd etter ISI overlot den norske islamisten til det ordinære politiet i Pakistan.

Dagbladet får også bekreftet at norske myndigheter skal ha mottatt informasjon fra både amerikansk og britisk etterretning om Bhatti de siste månedene.

Norske myndigheter har informasjon som tyder på at Arfan Qadeer Bhatti har vært utsatt for tortur.

Kilder med inngående kjennskap til saken hevder overfor Dagbladet at det skal ha blitt brukt såkalt waterboarding (vanntortur) under avhørene. Dette er en torturmetode/forhørsteknikk som foregår ved at man binder vedkommende personen til et fast underlag, og deretter heller vann over ett tøystykke lagt over pusteåpningene.

 TAUS:  - Vi har ingen kommentarer om Bhatti, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
TAUS: - Vi har ingen kommentarer om Bhatti, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har fra kilder informasjon som tyder på at ikke bare agenter fra fryktede ISI, men at også etterretningsagenter fra USA har deltatt i avhørene av Arfan Qadeer Bhatti i det hemmelige etterretningsfengselet i Pakistan.

- Er i god form Advokat John Christian Elden har vært forsvareren til Bhatti siden 1993. Elden ønsket først ikke kommentere Dagbladets opplysninger, men etter å ha vært i telefonisk kontakt med Bhatti sier Elden følgende:

- Jeg kan bekrefte PSTs opplysninger om at jeg har snakket med Bhatti og hans familie, og at Arfan Qadeer Bhatti er i god form.

- Bhattis fravær har ikke vært frivillig, men jeg kan ikke si mer om dette før han er tilbake i Norge, sier advokat John Christian Elden.

- Har norske myndigheter gjort noe for å hjelpe Bhatti som er norsk statsborger?

- Jeg har ikke inntrykk av at Utenriksdepartementet har vært like interessert i å få klarhet om denne norske borgeren i utlandet som de har vært i andre saker det siste halve året, sier Elden til Dagbladet.

Det er noe usikkert når Bhatti kommer hjem til Norge. Men han skal ikke lenger være i forvaring hos ISI - det fryktede pakistanske sikkerhetspolitiet.

Trolig vil pakistansk politi løslate ham i løpet av kort tid. Det er ventet at Arfan Qadeer Bhatti reiser rett hjem til Norge.