- Bhatti må straffes uansett

Selv om han ikke dømmes for terror, mener aktor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Oslo tingrett ikke finner det bevist at Arfan Bhatti har brutt loven om terrorvirksomhet, må domstolen likevel straffe 30-åringen etter andre regler i straffeloven.

Det poengterte statsadvokat Kristian Nicolaisen da han startet sin prosedyre i terrorsaken tirsdag. Det er ventet at dommen faller i løpet av mai.

Nicolaisen var svært opptatt av Bhattis forhold til våpen, og hans jakt på tunge våpen.

I flere telefonsamtaler, som ble avlyttet av PST, forsøker Bhatti å få kjøpt tunge våpen - helst fra Europa. Han prøver også å få tak i våpen fra Pakistan.

Da han ble pågrepet av politiet i Tyskland, hadde han tegninger og instruksjoner på panservernraketter i bilen. Selv har han forklart at dette var for å forberede seg til å dra i krigen i Midt-Østen.

Statsadvokaten plukket opp tråden fra spørsmålene som tingrettsdommer Kim Heger hadde stilt dagen før da han startet prosedyren mot Bhatti.

- Hvis ikke det er grunnlag for å dømme ham for terrortrusler, må det være åpenbart at det er grunnlag for å dømme ham etter de vanlige bestemmelsene for trusler i straffeloven, sa Nicolaisen.

Statsadvokaten startet med å framheve Bhattis rolle som torpedo i finansmiljøet. Foruten tiltalepunktene om skyting mot synagogen i Oslo og planene om terroranslag mot den amerikanske og den israelske ambassaden, er Bhatti også tiltalt for å spilt en rolle under skytingen mot husene til to finansmenn vinteren og sommeren 2006.

Etter aktors mening bør Bhatti dømmes for drapsforsøk i de to sakene, men åpnet likevel for at dommeren kunne straffe 30-åringen etter andre paragrafer dersom han ikke fant bevisene gode nok.

- Hvis ikke det er grunnlag for å dømme ham for drapsforsøk så vil trusselen være ganske klar, sa Nicolaisen.Han begynte sin prosedyre klokka ni i morges, og holder fortsatt på. I morgen fortsetter forsvarerne med sine prosedyrer.

Det er i tiltalen åpnet for at det kan bli lagt ned påstand om forvaring, noe som forsterkes av psykiaternes diagnose av Bhatti. Han lider av dyssosial personlighetsforstyrrelse, der gjentagelsesfaren beskrives som stor.

(NTB)