Pride-skytingen

Bhatti på Facebook: «Udyr»

I en Facebook-tråd der Pride diskuteres, kommer islamisten Arfan Bhatti med homohat.

HOMOHAT: I en Facebook-tråd med diskusjon rundt Pride, kommenterer Arfan Bhatti at homofile er «udyr». Foto: Skjermdump
HOMOHAT: I en Facebook-tråd med diskusjon rundt Pride, kommenterer Arfan Bhatti at homofile er «udyr». Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

43 år gamle Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter å ha skutt rundt seg i Rosenkrantz' gate i Oslo natt til lørdag. Kåre Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54) ble drept, og 21 personer ble skadd.

PST hadde siste bekymringssamtale med mannen i mai. PST-sjefen opplyser at de har gjennomført bekymringssamtaler med ham også tidligere.

Lørdag skrev flere medier, blant annet VG, at Matapour ble kalt inn til bekymringssamtalen etter at han ble stoppet i en bil sammen med islamisten Arfan Bhatti i forbindelse med en SIAN-demonstrasjon på Stovner i april.

Forsvarer John Christian Elden har også bekreftet at de to har vært naboer, og Dagbladet har fått opplyst at Bhatti og Matapour skal ha pleid omgang det siste halvåret.

Bhatti er ikke pågrepet eller siktet i forbindelse med denne saken.

Elden har ikke ønsket å kommentere relasjonen mellom Bhatti og Matapour mandag.

- Jeg forholder meg til straffesaken, sier han.

MASSESKYTING: Slik var hendelsesforløpet under masseskytingen ved London Pub i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni 2022. Reporter: Vegard Krüger / Christina H. Korneliussen / Dagbladet TV Vis mer

Pride-diskusjon

Allerede lørdag kom det fram at Bhatti hadde publisert homohat på sin Facebook-side.

For under to uker siden la han ut et bilde av et brennende regnbueflagg på Facebook. Han la også ut en tekst som oppfordrer til drap på homofile.

Profilbildet, som nå er endret, viste et forbudt-skilt med et regnbueflagg inni.

I en tråd på Facebook-siden til Moshan Raja, har Bhatti kommet med ytterligere karakteristikker av homofile. Raja er en lokal ildsjel på Oslo øst og har tidligere blitt utropt til Årets Osloborger. Han ønsker ikke å uttale seg i denne saken.

Det var 10. juni at Raja la ut et innlegg med spørsmål om Pride, og om det er «greit for barn at de ser menn som kler seg som dyr og går på kne med halsbånd rundt halsen».

Samtidig understreker han at «alle skal få lov til å elske dem de vil, og det skal vi selvfølgelig respektere».

Homohat

Her har flere diskutert hva de mener om Pride-paraden, og det er uenighet om hvorvidt det er greit eller ikke.

Raja har i tråden oppfordret til at det diskuteres sak.

«En sykdom. Udyr på to ben. Ingen respekt for dem som går imot naturens gemytt», er blant det Bhatti skriver.

Han får motstand i kommentarfeltet, der noen skriver at «udyret er deg». Hvorpå Bhatti svarer:

«Et blås, slikt blåst i hue og munn, og svisj er blåst vekk!».

Det er uklart hvem eller hva han sikter til her. Han skriver også som svar på påstander om at han er trangsynt:

«Ikke trangsynt å være på naturens side».

Dagbladet har sendt spørsmål til Bhatti om hva han mente med disse kommentarene, men har ikke fått svar. Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med ham, uten å få svar. Etter det Dagbladet forstår, er Bhattis Facebook-profil fjernet.

- TAKK: Daglig leder hos Per på hjørnet fikk besøk av justisminister Emilie Enger Mehl i forbindelse med masseskytingen som fant sted utenfor puben natt til lørdag 25. juni. Reporter: Trym Mogen/Dagbladet Vis mer

Uklart motiv

Det er fortsatt uklart hva som var motivet da Matapour, bevæpnet med to våpen, avfyrte flere skudd mot uskyldige mennesker under Pride-helga. Matapour har avbrutt avhør med politiet, og det er ikke kjent hvordan han stiller seg til spørsmålet om straffskyld.

Konstituert PST-sjef Roger Berg uttalte følgende lørdag:

- Vi vurderer at skytingen i går var en ekstrem islamistisk handling - at personen var ekstremist - og var villig til å begå ideologisk motivert vold for å nå sine mål. Det er bakteppet for vår del, og så etterforsker politiet om det kan være sykdom, helse eller andre forhold som setter saken i et annet lys.

Ekstremismeforsker Lars Gule mener sikkerhetstjenesten har vært altfor raske med å konkludere med terror.

I rettsdokumentene Dagbladet har gjennomgått, går det fram at 43-åringen på flere tidspunkt skal ha lidd av ulike psykiske lidelser, og at han på flere tidspunkt skal ha fått utskrevet medisiner.

Forsvarer John Christian Elden har advart mot spekulasjoner.

- Det er et objektivt faktum at angrepet ikke startet mot London eller Pride, og at de drepte så langt jeg vet, ikke har med Pride å gjøre. Om det til tross for dette er relevant å snakke om hat eller terror, må etterforskningen vise, skriver Elden i en SMS til NTB.

Kjenning av politiet

Bhatti tilhørte i flere år gjengmiljøet i Oslo. I 1998 ble Bhatti idømt sikring for å ha skutt en person under et torpedo-oppdrag.

PST har fulgt Bhatti etter at de i juli 2006 fikk en rapport fra Tyskland om at de hadde funnet en manual for et panservernsystem i bilen hans. Natt til 17. september 2006, ble Det mosaiske trossamfunnets synagoge i Oslo beskutt.

Bhatti ble pågrepet 23. september og tiltalt, og satt i varetekt fram til rettssaken i 2008. Bhatti ble i 2008 dømt for psykisk medvirkning til skadeverk på synagogen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer