Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bhatti pågrepet av PST i forbindelse med Obamas besøk

To menn tatt i ettermiddag som del av sikkerhetsoperasjonen.

PÅGREPET: Arfan Bhatti har vært involvert i flere store straffesaker. Foto: Morten Holm / SCANPIX
PÅGREPET: Arfan Bhatti har vært involvert i flere store straffesaker. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Politiets sikkerhetstjenste (PST) har i dag pågrepet to personer i Oslo i forbindelse med sikkerhetsopplegget rundt president Barack Obamas besøk i hovedstaden om to dager.

Det er den straffedømte Arfan Qadeer Bhatti (32), tidligere frifunnet for en terrortiltale, som etter det Dagbladet erfarer er pågrepet sammen med en 31 år gammel mann. Også han har tidligere vært i PSTs søkelys.

Offisielt var begrunnelsen for pågripelsene mistanke om overtredelse av våpenloven.

John Christian Elden, Bhattis forsvarer, bekreftet i 1830-tida at hans klient er pågrepet. Elden ble informert av PST i 17-tida.

- Da hadde Bhatti nettopp blitt pågrepet. Jeg har også snakket med ham i dag, og han er ikke veldig overrasket over det som har skjedd, sier advokaten til Dagbladet.

Pågripelsene skal ha skjedd på bakgrunn av telefonavlytting, der samtaler etter PSTs oppfatning har gitt grunnlag for mistanken om lovbrudd knyttet til skytevåpen.

Under etterforskning
Dagbladet får opplyst at PST har holdt oppsikt med Bhatti i forbindelse med nobelprisutdelingen, på grunn av hans fortid og tidligere uttalelser, men det er foreløpig ikke kjent hvorfor sikkerhetstjenesten valgte å slå til mot mannen akkurat i dag.

«Disse opplysningene har fremkommet i forbindelse med en etterforskningssak hos PST. Sammenholdt med opplysninger fra tidligere straffesaker og den konkrete sikkerhetssituasjonen i Oslo denne uken, fant PST det riktig å pågripe disse to på dette tidspunktet», skriver PST i en pressemelding.

- Jeg har ingen ytterligere kommentarer, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste, som i kveld ikke vil bekrefte hvem som er pågrepet.

- I varetekt til Obama drar
Det skal ikke være beslaglagt våpen i den oppsiktsvekkende politiaksjonen. Dagbladet får opplyst at politiet ikke har mistanke om at mennene planla bestemte terrorhandlinger, men at helhetsbildet gjorde pågripelsene nødvendig av sikkerhetshensyn før den amerikanske presidenten lander på norsk jord 10. desember.

- Vi er  ikke kjent med at det foreligger noen konkrete trusler mot fredsprisutdelingen og tilstøtende arrangementer, skriver PST i pressemeldingen.

Den amerikanske presidentens livvaktstyrke Secret Service har siden prisvinneren ble kunngjort i oktober samarbeidet tett med sine norske kolleger, men det er ikke kjent hva som har vært amerikanernes syn på Bhatti og kameraten hans.

De to siktede vil ifølge sikkerhetstjenesten «inntil videre» bli holdt i politiets varetekt, men jourhavende jurist ved Oslo politidistrikt hadde klokka 17.40 i kveld ikke fått noen opplysninger om de pågrepne.

- Nei, jeg er ikke informert om det. Den saken vil bli forelagt meg i løpet av noen timer, dersom det Dagbladet sier nå holder stikk, sier politiadvokat Sven Røer til Dagbladet.

Ifølge John Christian Elden vil de to mennene bli holdt fengslet til Obama forlater landet fredag formiddag.

Historien om Bhatti
13 år gammel han ble tatt for kriminalitet første gang. To år senere skal han ha knivstukket en butikkeier
Til Dagbladet har Bhatti selv fortalt hvordan han ble han knyttet til gjengmiljøet Young Guns. Neste punkt på rullebladet ble vold mot politiet i 1997. Samtidig kobles han til nye gjengmiljøer:

- For meg er ikke A-gjengen verdt en dritt. Jeg har alltid fått respekt fra B-gjengen, og har ingenting uoppgjort med dem, har Bhatti fortalt Dagbladet.

Verre gikk det ett år senere. Etter å ha skutt en person under et torpedooppdrag, ble han idømt sikring. Personen overlevde, men ble funnet drept i Sverige senere samme år. Bhatti oppholdt seg da i Pakistan, etter å ha uteblitt fra en permisjon.

Religiøs oppvåkning
Oppholdet i Pakistan hevdes å ha vært en religiøs oppvåkning for Bhatti. Da slapp ut av fengsel i 2002, ytret han støtte til Osama bin Laden og hans terrornettverk. Han ble samtidig gift og har fått to barn med sin kone fra Pakistan.

- Jeg har jævlig mye hat i hodet mitt. Jeg er så forbannet at tårene kan begynne å renne, bare jeg tenker på norske myndigheter, sa Arfan Qadeer Bhatti til Dagbladet i august 2002.

Samtidig bekjentgjorde han sin sterke tro:

- Jeg lever nå for islam! Jeg har mye sympati for mine muslimske brødre. Vi muslimer har vært og er undertrykte av jøder, hinduer og amerikanere.

Den nå avdøde rettspsykiateren Berthold Grünfeld hevdet Bhatti lider av «dyssosial personlighetsforstyrrelse.»

I 2004 ble Bhatti etterlyst og pågrepet i to ulike drapssaker, men aldri tiltalt.

Varslet av tyskere
PST har hatt Bhatti i søkelyset siden juli 2006 etter at navnet hans dukket opp i en tysk politirapport. En manual for et panservernsystem skal ha blitt funnet i hans bil.

Tysk politi fryktet en terrorhandling rettet mot fotball-VM, men foretok ingen arrestasjon. Bhatti skal så ha reist til Kosovo for å besøke Prince Dobroshi, tidligere kjent som «Norges farligste mann».

Som tidligere omtalt mener PST at Arfan Bhatti kan ha hatt forbindelser til en terrorgruppe som sto bak en terroraksjon i India i 2006, der 186 sivile ble drept og 800 skadet.

Terrortiltalt
Natt til 17. september 2006 ble Det mosaiske trossamfunnets synagoge beskutt i Oslo. Bhatti ble pågrepet den 23. september og tiltalt for planlegging av terrorisme. Han ble også tiltalt for planleggingen av et angrep mot den amerikanske ambassaden.

Bhatti har innrømmet at han sto bak en skyteepisode mot en enebolig i Asker som ledd i en pengeinnkreving.

I 2008 ble Bhatti funnet skyldig i skytingen mot synagogen og medvirkning til drapsforsøk, men frifunnet for terrorhandlinger. Dommen ble åtte års forvaring, med en minstetid på fire år.

Frikjent
Men i ankesaken i 2009 ble han frifunnet for drapsforsøket på Kolsås, og satt fri mot meldeplikt. Da denne ble brutt i juli, var PST raskt på banen for å vise makt:

- Pågripelsen av Bhatti er først og fremst en markeringsøvelse for å få frem vår makt. Jeg tror ikke det hjelper å ta en alvorsprat med Bhatti, men nå forstår han nok hva meldeplikten betyr, sa aktor Thomas Blom til Dagbladet i juli.

Bhatti hadde ikke meldeplikt for politiet da han i dag ble pågrepet nok en gang.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media