<strong>BLE NEKTET INNSYN:</strong> Sivilombudsmannen slår nå fast at Justis- og beredskapsdepartementet ikke hadde rett til å nekte islamisten Arfan Bhatti innsyn i hans egen sak. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BLE NEKTET INNSYN: Sivilombudsmannen slår nå fast at Justis- og beredskapsdepartementet ikke hadde rett til å nekte islamisten Arfan Bhatti innsyn i hans egen sak. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Arfan Bhatti

Bhatti vant over Justisdepartementet

Justis- og beredskapsdepartementet nektet islamisten Arfan Bhatti innsyn i hans egen sak. Nå slår Sivilombudsmannen fast at flere lover ble brutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- I Norge er loven lik for alle. Både Bhatti og Justis- og beredskapsdepartementet må følge loven, sier Arfan Bhattis faste forsvarer, advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Bakgrunnen for at striden mellom Justis- og beredskapsdepartementet og islamisten Arfan Bhatti havnet hos Sivilombudsmannen, er at Bhatti ble arrestert i Pakistan. Årsaken til arrestasjonen var angivelig opplysninger fra norske myndigheter.

Pakistansk fengsel

Bhatti, som er født og vokst opp i Norge og er norsk statsborger, satt flere måneder fengslet hos den militære etterretningstjenesten i Pakistan.

Bhatti og advokat Elden mente at Justis- og beredskapsdepartementet hadde brutt offentlighetsloven og forvaltningsloven.

I konklusjonen til sivilombudsmann Aage Thor Falkanger heter det:

<strong>REFSER:</strong> Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger refser Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
REFSER: Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger refser Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

«Justis- og beredskapsdepartementets saksbehandling har ikke vært i tråd med reglene som gjelder for behandling av innsynskrav etter offentleglova, forvaltningsloven og alminnelig forvaltningsrettslige krav til forsvarlig saksbehandling og god forvaltningsskikk. Ombudsmannen merker seg at departementet har beklaget dette».

Og:

«Ombudsmannen mener videre at departementet i saken har lagt til grunn en uriktig forståelse av unntaksbestemmelsen i forvaltningsloven paragraf 19 annet ledd bokstav b».

Godt fornøyd

Sivilombudsmann Aage Thor Falkanger avslutter saksbehandlingen slik:

«Departementet bes på denne bakgrunn om at saken vurderes på nytt».

Advokat Elden er godt fornøyd med Sivilombudsmannens konklusjon.

<strong>GLAD:</strong> Advokat John Christian Elden er glad for at Bhatti fikk medhold. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
GLAD: Advokat John Christian Elden er glad for at Bhatti fikk medhold. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

- Vi er glade for at Sivilombudsmannen har gitt Bhatti medhold, og at han som alle andre har rett på å få vite hva myndighetene sitter på av dokumenter om ham, sier Elden.

- Hva skal dere bruke opplysningene Justis- og beredskapsdepartementet ikke ville gi til?

- Dette er et ledd i vårt arbeid med å avklare hvorfor Bhatti ble arrestert i Pakistan etter opplysninger fra norske myndigheter, sier advokat Elden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer