Zaniar Matapour (43) er siktet for å ha skutt og drepte to menn ved utestedet Per på Hjørnet ved C. J. Hambros plass i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni i år. 21 andre ble skadd.
I dagene etter det som har blitt omtalt som et terrorangrep mot Pride og homofile har islamisten Arfan Bhatti (44) blitt forsøkt knyttet til Matapour.
Det ble tidlig kjent at Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) etterforsket drapene og masseskytingen opp et ekstremt islamistisk miljø i Oslo – hvor Bhatti er en sentral figur.
Tatt med kniv
Dagbladet har fått tilgang til en e-post fra politiinspektør og seksjonspåtaleleder i Enhet Oslo øst, Per Thomas Omholt.

I e-posten fastslår politiinspektøren at han ikke er kjent med at Bhatti er siktet etter mistenkt i andre saker, enn beslaget av to kniver i en bil i april.
- Jeg har for øvrig ikke tilgang til alle straffesaker i Oslo politidistrikt, og kan derfor ikke uttale meg om saker jeg ikke kjenner, sier Omholt til Dagbladet.
Dette mener Bhattis advokater er dokumentasjon på at islamisten ikke har noe med Pride-saken å gjøre.
To måneder før masseskytingen i Oslo sentrum, ble Arfan Bhatti og Zaniar Matapour stoppet av politiet. Bhatti kjørte en lånt bil, og Matapour satt ved siden av ham.
I bilen ble det funnet en eller to kniver – såkalte arbeidskniver. Politiet mente de var på vei til bydelen Stovner, hvor SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) skulle brenne muslimenes hellige bok utenfor en moske.
Mens Bhatti ble pågrepet, og siktet, ble Matapour bare registrert som vitne.
På skriftlig spørsmål fra Bhattis advokater om det er andre forhold enn pågripelsen 22. april i år Bhatti er i søkelyset for, svarer politiinspektør Omholt slik:
«Jeg er for øvrig ikke kjent med at siktede er mistenkt, eller siktet i andre saker i Oslo politidistrikt».
Rykteflom
Advokat John Christian Elden er Arfan Bhattis faste forsvarer.
Elden reagerer på at Bhatti er blitt knyttet til drapene og masseskytingen på C. J. Hambros plass, angrepene mot utestedene Per på Hjørnet, Herr Nilsen og London Pub.
- Ut fra alle de ryktene som er spredd av norske medier den siste uken, var det svært viktig å få avklart at Bhatti ikke er en person av interesse eller mistenkt i drapssaken fra Per på Hjørnet siste helg, sier Elden.
Advokaten sier at han sitter igjen med et inntrykk av at den offentlige debatten har slått fast at Arfan Bhatti var involvert i skytingen på C. J. Hambros plass natt til lørdag 25. juni.
- Vi har derfor måttet få det avklart med politiet, sier Elden.
- Faktum er at Arfan Bhatti bare mistenkt for å ha kjørt en bil, der det befant seg en eller to arbeidskniver.

- Et forhold Høyesterett i 2018 fastslo at ikke er straffbart. Mediene bør derfor roe ned sine anklager, sier Elden.
Ikke avhørt
Dagbladet har ikke lyktes å få direkte kontakt med politiinspektør og seksjonspåtaleleder Per Thomas Omholt i Oslo-politiet, som i e-posten bekrefter at Bhatti ikke er mistenkt eller siktet i drapene og masseskytingen.
Kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST ønsker ikke å kommentere opplysningene og e-posten fra politiinspektøren og seksjonspåtalelederen i Oslo-politiet.
Zaniar Matapour sitter fortsatt varetektsfengslet i Oslo fengsel. Han vil verken la seg avhøre av etterforskerne eller snakke med rettspsykiaterne som skal foreta en judisiell observasjon av ham.
Formålet med en judisiell vurdering, er å få avklart om Zaniar Matapour er strafferettslig tilregnelig.
Zaniar Matapour nekter fortsatt å la seg avhøre av politiet. Han mener politiet vil manipulere svarene.
Etter hva Dagbladet erfarer kommer Matapour inntil videre også til å nekte å forklare seg i eventuelle fengslingsmøter.
«Islamsk terror»
Bare noen timer etter drapene og skuddene i Oslo sentrum, uttalte fungerende PST-sjef Roger Berg til Dagbladet og flere andre medier:
«Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk».
PST har siden drapene og skuddene etterforsket om Matapour kan knyttes til et bestemt ekstremistisk islamsk miljø – et radikalisert miljø hvor Arfan Bhatti blir oppfattet som lederfigur.
PST har tidligere bekreftet at den iranskfødte kurderen Zaniar Matapour – som i år 2000 ble norsk statsborger – ikke hadde noe med den fryktede islamske gruppa Profetens Ummah å gjøre.
Profetens Ummah er en ekstrem islamistisk gruppe som støttet den såkalte islamske staten – IS – og kalifatet i Syria og Irak. Profetens Ummah har etter IS fall, gått i oppløsning.