BH'en som kan redde liv

LONDON (Dagbladet): Dette er den nye brystholderen som skal redde liv. Den er koplet til et apparat som i løpet av seksti sekunder kan fortelle om kuler i brystene er godartede eller ondartede svulster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil er brystholderen utprøvd på bare 100 kvinner, og resultatene er sjekket i forhold til de kjente, tradisjonelle metodene. Resultatene er svært lovende.

Brystkrefteksperter er likevel avventende. Professor Roger Blamey ved Nottingham City Hospital i Storbritannia sier imidlertid at man må prøve BH-maskinen på over 100000 pasienter før man kan være sikker på at dette er en holdbar metode.

Enklere sjekk

Det er doktor Wei Wang som har ledet ekspertteamet som har utviklet den nye brystholderen, og håpet er at den kan forenkle kvinners muligheter til å sjekke brystene med tanke på brystkreft.

Forskere har lenge jobbet med å utvikle metoder som forenkler kvinners muligheter til å sjekke brystene med tanke på brystkreft. Den nye «vidunder-BH-en» kan være løsningen.

Forskerteamet håper brystholderen kan være i produksjon i løpet av et par år, og at man etter hvert som de produseres, plasseres hos alle lokale leger.

Anbefaler diagnose

Ifølge forskerne kan prototypen fortelle om en svulst er godartet eller ondartet. Den kan også komme med en anbefalt diagnose.

Inne i brystholderen er det en rekke kopperelektroder, og det er fra disse informasjonen sendes tilbake til selve apparatet. Her leses resultatene, og apparatet kommer med anbefalinger til legene.