Bhuttos tilhengere skyter mot politiet

Massive demonstrasjoner og opptøyer i flere byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I Karachi har tilhengere av Bhutto nå skutt mot to politistasjoner i protest mot unntakstilstanden, melder CNN.

Pakistans opposisjonsleder og tidligere statsminister Benazir Bhutto gikk i dag i åpen konfrontasjon med president Pervez Musharraf, da hun sa at hun ikke vil sitte i regjering med ham.

- Jeg vil ikke være statsminister så lenge lenge Musharraf er president. Selv om jeg ønsket å jobbe med ham, ville jeg ikke ha folkelig støtte. Forhandlingene mellom oss har brutt sammen under den massive bruken av politi mot kvinner og barn, sier Bhutto til Reuters.

Bhutto har tidligere krevd at Musharraf trekker seg fra hæren dersom han skal bli valgt til sivil president, men dette er første gang hun har krevd at han trekker seg helt fra presidentvervet.

- Det er ikke spørsmål om å få dette tilbake på skinner, for alle som er knyttet til general Musharraf blir smittet, sier hun.

Omringet

Mer enn 900 politimenn omringet i morgentimene i dag huset der Bhutto bor, og arresterte partimedlemmer som forsøkte å komme inn til henne. Opprørspoliti brukte piggtråd og maskindumpere lastet med sand for å blokkere nabolaget, melder New York Times.

- Mine planer har blitt tatt ut av hendene mine med makt, sier Bhutto i et intervju med CNN.

OPPTØYER: Demonstrasjonene i Lahore er i ferd med å utvikle seg til opptøyer etter at flere biler i området rundt Bhuttos hus er påtent. Foto: SCANPIX/EPA/OLIVIER MATTHYS
OPPTØYER: Demonstrasjonene i Lahore er i ferd med å utvikle seg til opptøyer etter at flere biler i området rundt Bhuttos hus er påtent. Foto: SCANPIX/EPA/OLIVIER MATTHYS Vis mer

En nær rådgiver, Safdar Abbasi, sa at Bhuttos tilhengere ville forsøke å storme barrikadene, men politiet arresterte flere partitilhengere som nærmet seg området.

Hundretalls av Bhuttos tilhengere innledet i dag demonstrasjoner uten den tidligere statsministeren.

- Vi er på vei til Islamabad via Kasur i en prosesjon på 100 kjøretøyer. Vi er på vei, sa Shah Mahmoud Qureshi, som er leder for lokalavdelingen av Bhuttos parti Pakistans folkeparti (PPP).

Selvmordsbombere

Politisjef Aftab Cheema i Lahore sier til pressefolk utenfor Bhuttos hus at nærmere 40 mennesker ble arrestert i morgentimene for å forsøke å holde en ulovlig demonstrasjon. Han hevdet at det trolig var selvmordsbombere i byen.

- Vi har konkrete opplysninger om at to til tre utenlandske selvmordsbombere er her. Disse folkene vil forsøke å sprenge seg selv i demonstrasjonene. De er utenlandske, sier Cheema ifølge The Guardian. 3500 politifolk er nå stasjonert rundt i Lahore.

Fly står klart

I intervjuet med CNN kommenterer Bhutto også rapporter om at Musharrafs regime skal ha et fly klart til å deportere henne.

Bhuttos tilhengere skyter mot politiet

- Jeg er blitt fortalt av Sky at regimet klargjør et C-130 militærfly for å ta meg vekk, antakelig til mitt hjem i Karachi. Men jeg har ikke fått noen indikasjon på om jeg vil bli tatt ut av husarrest eller om jeg vil bli tatt til mitt eget hus eller til et ukjent sted, sa Bhutto.

- Så jeg er helt i mørket når det gjelder hva regimet planlegger for meg.

Bhutto unnslapp bare med få meters margin selvmordsbombere som slo til mot folkefesten i Karachi etter hennes retur til Pakistan i oktober. På spørsmål om hun nå vil gå i eksil igjen om regjeringen forsøker å true henne ut av landet, svarer Bhutto:

- Nei, jeg vil ikke dra. Pakistan er mitt land. Jeg hører hjemme i Pakistan og kan ikke utvises. Jeg vil heller leve i pakistansk fengsel enn å tvinges til å reise.

Utenriksministrene i det britiske samveldet truet i går med å kaste Pakistan ut av samveldet om ikke Musharraf går av som hærsjef innen ni dager.

KJØRT BORT: Bhuttos tilhengere ble satt i arrestbiler og kjørt bort i morgentimene.
SIVILE POLITIMENN: Sikkerhetsstyrker i sivile klær blandet seg med Bhuttos tilhengere for å ha full kontroll på demonstrantene.
ARRESTERT: Flere titalls tilhengere av Benazir Bhutto ble arrestert da de forsøkte å komme seg inn til Bhuttos hus.