Bibelbeltet sliter med prestemangel

De siste fem årene er antall søkere til prestestillinger på Sør- og Vestlandet nesten halvert.

MANGEL: Bispedømmene på Sør- og Vestlandet er bekymret for at få søker på prestestillingene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MANGEL: Bispedømmene på Sør- og Vestlandet er bekymret for at få søker på prestestillingene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bispedømmene fra Agder og Telemark til Møre har siden 2013 opplevd en markant nedgang i antall søkere per utlyst prestestilling, skriver Dagen. Med unntak av Møre opplevde disse bispedømmene en opptur de foregående fem årene, men de påfølgende nedgangen var større.

I Møre var det 2,8 søkere per stilling for fem år siden. Nå er det bare 1,8. Personalsjef Alice Elnes mistenker at tallene skjuler en enda mer utfordrende situasjon.

– Vi lyser jo ut mange stillinger tre til fire ganger. Hvis vi ikke får søkere, finner vi kanskje en midlertidig løsning med en vikar. Jeg tror ikke at statistikken teller med stillingene der det ikke ble tilsetting, sier hun.

Elnes sier bruk av teologistudenter som sommervikarer er et godt rekrutteringstiltak som får både de kommende prestene og arbeidsgiveren muligheten til å bli kjent med hverandre.

Personalsjef Cathrine Waaler Halstensen i Bjørgvin bispedømme sier det er spesielt vanskelig å rekrutterer til distriktene.

– Men det er heller ikke automatikk i at sentrumsnære stillinger, som vi har hatt mange søkere til før, har det nå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer