Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bibelnavn er in

Emma (5) og Jo Markus (4) troner fortsatt øverst på navnetoppen. Norrøne navn må du leite lenge etter. Nå er bibelske navn i vinden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over tusen barn fikk navnene Emma og Markus i fjor, viser Statistisk sentralbyrås navnestatistikk. Det to navnene var de mest brukte i fjor. Emma Opseth (5) og Jo Markus Kvalvåg (4) er fornøyd med navnene sine, men er aleine om dem i Korsvolltoppen barnehage i Oslo - iallfall i år.

-  Vi har hatt én Emma hvert år så lenge jeg har jobbet her. Og det er mange jentenavn på m. Da jeg var liten var vi to Trude-er og to Hilde-er i klassen, men slik er det ikke lenger. Navnene følger vel trender, og en ser at gamle navn kommer tilbake, sier barnehagestyrer Trude Holmsen.

Selv om Emma fortsatt er populært, mener navneekspert Jørgen Ouren i Statistiske sentralbyrå at det er over toppen. Nå er Sofie, Thea og Andrea på vei oppover.

Tar etter svenskene

-  Vi ser at korte jentenavn som slutter på a har en historisk topp nå. Men går du tilbake til 1883 så var det neste likt. Det som var populært for hundre år siden blir populært igjen. Veldig mange av disse navnene går som internasjonale farsotter. Det er Emma-farsott over alt,sier Ouren.

Han tror enkelte navn har blitt så populære i perioder at de blir utslitt - før de kommer tilbake. Navn som Jan, Arne og Leif, som mange bærer, er for eksempel lite i skuddet akkurat nå. I stedet er bibelske navn som Markus, Lukas og Johannes på vei opp.

-  Hvis vi skal se hva som er populært om ti år, er det bare å se på den svenske lista. De har Emma på topp fremdeles, og Maja, Julia, Alice, Linnea og Ida følger. Blant guttenavnene er det mye Oscar, William, Lucas og Filip i Sverige, sier Ouren.

Leah og Ingrid

-  Hvorfor tar vi etter svenskene i valg av navn?

-  Vi bor jo veldig nært og har mye felles kultur med svenskene, sier Jørgen Ouren.

Blant navnene som er i skuddet er «kongenavnene» Ingrid og Leah. Også Noah og Emil er på vei oppover. Navneforsker Botolv Helleland ved Universitetet i Oslo tror nybakte foreldre kan bli inspirert både av litteratur, film og fjernsyn, og er spent på om Sverre vil få et byks neste år.

-  Jeg tror nok både Emil, Emilie og Ida har med Lindgren-bøkene å gjøre. Samfunnet er blitt mer åpent og det skjer nok en del navnepåvirkning fra film og fjernsyn. Kanskje har de også blitt inspirert av Ole Gunnar Solskjær, som valgte navnet Noah til sin sønn.

Få nordiske navn

-  Navnestatistikken viser at det i stor grad er bibelske navn, og veldig få nordiske navn. Vi må helt ned til 24.plass på lista for å finne det første nordiske guttenavnet, Sondre. Hvor er det blitt av nordiske navn som Thorbjørn, Finn og Bjørn? spør Helleland.

-  Hva kan være årsaken?

-  Fra mellomkrigstida til midt på 1900-tallet var det mest nordiske navn. At det går ned, faller sammen med urbaniseringen og moderniseringen av samfunnet. En får flere utenlandske impulser. Det kan ha spilt inn, sier Helleland.

På ti-på-topp-lista over jentenavn er det bare Ingrid som er opprinnelig norrønt. Helleland skulle gjerne sett flere.

-  Enkelte nordiske navn kan få et oppsving, men det ser ikke ut til at de overtar hegemoniet til de bibelske, internasjonale navnene. Jeg synes det er litt synd at man ikke bruker sitt eget enestående historiske lange navneforråd. Det har med en nasjons identitet å gjøre, sier Helleland.

POPULÆRE NAVN: Emma Opseth og Jo Markus Kvalvåg har begge navn som er på navnetoppen. Men Emma vet bare om én annen jente med samme navn, og i barnehagen på Korsvoll i Oslo er de alene om akkurat disse navnene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!