Bibelsk sci-fi

I filmene «Star Wars» og «The Matrix» står kampen mellom det gode og det onde, mellom lys og mørke, frelserfigurer og djevler. Sciencefictionfilmene likner til forveksling religiøse fiksjoner. Bør «Matrix» inn i konfirmantundervisningen?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Framtidens krønike er allerede skrevet. Den er i hvert fall godt påbegynt. I løpet av de siste par tiår er det kommet en rekke filmer som gir bilder og næring til våre framtidsforventninger: «Star Wars»-serien - som riktignok gir seg ut for å skildre en fjern fortid - «Nærkontakt av tredje grad», «Alien», «The Independence Day» og «The Matrix» er bare noen av filmene der kampen mellom gode og onde krefter utspiller seg i en høyteknologisk verden. Her skapes også et univers med religiøse overtoner, der heltene framstår som frelserskikkelser - gjerne utvalgt av en høyere makt - i kampen mot demoniske krefter. Gir disse filmene, med til dels fengslende og overbevisende billedbruk, grobunn for nye religiøse forestillinger, og utgjør de i så fall en trussel for kirkens forkynnelse?

EN RASK SURFING på nettet vil avsløre at flere av filmene blir gjenstand for atskillig dyrkelse gjennom utallige hjemmesider. De forskjellige effektene som blir solgt i forbindelse med filmene, holdes kjære som relikvier. Regissøren George Lucas har i flere intervjuer uttrykt bekymring over folk som er så oppslukt av filmene at det minner om besettelse. Likevel er det overdrevet å snakke om nye religiøse bevegelser. På sitt beste gir disse filmene bilder til menneskers framtidsforventninger, enten de er fylt av håp eller frykt. Kanskje deres konkrete visualiseringer heller tematiserer frykt og håp på en måte som utfyller de kristne framtidsforventningene?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer