Bibelsmugler kan få dødsstraff

En hongkongkineser risikerer dødsstraff for å ha smuglet bibler til Kina. Siden i fjor vår er 1781 mennesker henrettet i landet som har dødsstraff for skattesnyteri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Menneskerettsgrupper ber myndighetene i Hongkong om å ta opp sakene til hongkongkinesere som er dømt til døden i Kina.

Menneskerettsgrupper både i Hongkong og internasjonalt er bekymret for situasjonen etter at kinesiske myndigheter innledet en hardtslående kampanje mot kriminalitet i fjor vår.

Amnesty International har registrert minst 2.960 dødsdommer og 1.781 henrettelser etter at kampanjen begynte. Det reelle tallet er sannsynligvis høyere, ettersom mange henrettelser foregår i hemmelighet. Det eksakte antallet er en statshemmelighet.

Tiltalt for bibelsmugling

Spesielt har saken mot en forretningsmann fra Hongkong, som er tiltalt for å ha smuglet inn bibler til en «ond kult», vakt oppmerksomhet. USAs president George W. Bush har bedt sin administrasjon ta opp saken med kinesiske myndigheter.

Saken mot forretningsmannen kan komme opp senere i uka, og dersom Li Guangqiang blir funnet skyldig kan han bli dømt til døden.

- Vi har bedt my ndighetene i Hongkong om å anmode Kina om ikke å henrette hongkongkinesere i framtiden, ettersom vi ikke har dødsstraff i Hongkong, sier menneskerettsaktivisten og presten Franco Mella. Han representerer Felleskomiteen for avskaffelse av dødsstraff der også Amnesty International er med.

I tillegg til Li er ytterligere fem andre hongkongkinesere dømt til døden i Kina i forbindelse med opprullingen av en stor narkotikaliga og 12 andre står tiltalt for forbrytelser som kan føre til dødsstraff.

Reiser juridiske spørsmål

Dette vekker bekymring i den tidligere britiske kronkolonien, som har særskilt status innenfor folkerepublikken. Sakene reiser spørsmål omkring det juridiske forholdet mellom Kina og Hongkong. Mens Hongkong ikke benytter dødsstraff, henretter Kina flere mennesker enn hele resten av verden til sammen, de fleste med en kule i nakken.

Mange hongkongkinesere engster seg nå for å reise til fastlandet.

Kina har dødsstraf f for en rekke forbrytelser, inkludert økonomiske forbrytelser slik som skattesnyteri og økonomisk svindel. Mandag ble tre menn henrettet for underslag og svindel i to ulike saker, ifølge nyhetsbyrået Xinhua og avisen Beijing Morning Post.

- Amnesty International er bekymret for at kampanjen, som legger vekt på rask arrestasjon, rask rettssak og raske resultater kan påvirke rettsprosessen og utkommet av rettssakene, sa organisasjonen mandag.

(NTB)

<B>HENRETTES: Bildet fra Beijing den 20. april i år viser en kvinne som blir ført ut for å bli henrettet etter å ha blitt dømt til døden. Hun vil bli et skudd i nakken.
MASSEHENRETTELSER: En tidligere fange klarte å smugle en video ut fra Kina som viste massehenrettelser i 1992. Over 4300 mennesker skal ha blitt henrettet i 1996.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer